HALUŠKOVÁ, K. Městské lázně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Solidní práce postavená na zajímavém architektonickém konceptu výrazně při dopracování "dozrála" a vyústila do reálného názoru na způsob zastavění předmětné parcely. Lze konstatovat, že se studentka Katarína úspěšně vyrovnala s vytýkanými nedostatky projektu, který doporučuji k obhajobě. Otázky a náměty k obhajobě: "Katko, proč to nešlo hned napoprvé?"

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Svědomitý, samostatný a velmi intenzivní přístup k práci s dobrým časovým rozvrhem
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Magnusek, Pavel

Úroveň předložené diplomové práce je dobrá, hmotové a vizuální působení objektu je umírněné, provozní řešení je funkční. Konstrukční řešení je mírně nedotažené, což však při zadaném rozsahu studie nebylo zřejmě vyžadováno. Pro tvůrce je však nezbytné, aby opřel svůj návrh o proveditelný konstrukční systém, o němž by měl mít představu již od samotného prvopočátku tvorby objektu. Vizuální podoba dokumentace je podprůměrná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Z hlediska urbanistického lze zasazení objektu považovat za vcelku zdařilé. Avšak separovaná část objektu, věnovaného parkování vozidel, kdy podstatná část je řešena jako parkování na terénu, by se dala využít k provozně prospěšnějšímu účelu. Parkování možno umístit také do nepodsklepených části hlavního objektu.
Architektonické řešení C Stavba se nebude výrazně pohledově uplatňovat, je zasazena pod úrovní okolní zástavby, skla přirozeně zelených odstínů v kombinaci s šedivým odstínem pohledového betonu vytváří jakési "mimikry", jenž umocňují průhlednost (neviditelnost či skrytost), což může představovat pozitivní (nebo možná ne negativní) vizuální působení celé stavby. Kombinace betonu, skla a dřeva není sice žádný objevný postup, na druhé straně však má své (vyzkoušené) kouzlo. Řešení povrchových úprav vnitřních prostor, zřejmé spíše z textové části, jsou z pohledového betonu, bez bližší specifikace, v kombinaci s nerezovými bazeny a dřevěnými podlahovými prvky celkem vkusně nerozmělňuji vnější pohledový dojem dalšími materiály. Prostory 2.NP jsou vkusně ozvláštněny otevřeným atriem a terasou. Ploché střechy, dle výkresů detailů, jsou opatřeny pouze povlakovou krytinou s kačírkem. Z hlediska malé výšky objektu, v kontextu vyšších okolních staveb, by se zde mnohem lépe uplatnila zelené střecha.
Provozní řešení B Vnitřní uspořádání, z hlediska vazeb jednotlivých provozních celků je v podstatě funkční, neškodilo by více jednoduchosti a přehlednosti. Oba vstupy do objektu vykazují atributy vstupů technických, postranních, či vedlejších, postrádám centrální hlavní vstup, např. přímo do dvorany s recepcí z podstatně klidnější komunikace za hotelem Voroněž. Na části prostoru bazénu na terase ve 2.NP by se mohlo uplatnit částečné zastřešení - odslunění, terasu by v takovém případě bylo možno využívat i v ne zcela ideálním počásí, navíc by takováto konstrukce posloužila jako optické odclonění průhledů z vyšších pater protějšího hotelu. O řešení parkovacích prostor jsem se zmínil již v 1. odstavci.
Technicko konstrukční řešení C Z předložené dokumentace, na úrovni studie, nelze dle jejího rozsahu čerpat informace o detailním technickém řešení, z tohoto důvodu je nelze fundovaně posoudit. Z dokumentace je patrné pouze užití prutového nosného systému (v kombinaci s nosnými stěnami některých částí obvodu), což je u objektu s potřebou velkých rozponů důležité. Další podrobnosti o konstrukci si lze pouze domýšlet. Přiložené detaily v měřítku 1:10, bez doplňujícího kontextu dotčených konstrukcí v rozumných měřítcích jsou v tomto případě zbytečné, neumožňují postihnout návaznosti. Jedná se o obecné, systémové detaily, dodávané výrobcem skleněných fasád.
Formální úroveň C Celkové grafické pojetí předložené dokumentace a jeho dotaženost jsou po dopracování již na vyšší úrovni, avšak stále vykazují jisté rezervy. Pro potřeby studie je však řešení, resp. hlavní výkresy půdorysů, řezů a pohledů, zpracováno přehledně a logicky. Postrádám propracovanější popis, ne zdela jednoznačně identifikovatelných konstrukcí, jejich prvků a povrchů (např. u výkresů pohledů). U studie lze předpokládat také větší důraz na dokonalé zpracování vizualizací.
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 33492