STROMECKÝ, J. Vliv provedení zateplení objektu rodinného domu v obci Újezd u Rosic na výdaje spojené s provozem této nemovitosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pertl, Marek

Z výše uvedených podrobných komentářů je patrné, že se jedná o velmi zdařilou a značně rozsáhlou diplomovou práci, která byla vypracována velmi pečlivě a vzhledem k velmi aktuálnímu tématu, poskytuje zejména majitelům starších rodinných domů přehled o možném vylepšení standardu jejich domů a zefektivnění jejich případné investice do stavebních úprav, které by měly za následek snížení provozních nákladů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Díky vysokému pracovnímu nasazení byl rozsah práce v některých fázích dokonce překročen. Úkolem bylo provést návrh na zateplení vybrané nemovité věci. Na základě tohoto návrhu pak vyhodnotit rozdíl nákladů na provozování nemovité věci před a po provedení zateplení. Diplomant provedel nezávisle na sobě 3 dílčí alternativy možného provedení, které by měly za následek snížení provozních nákladů, vylepšení standardu RD, zvýšení uživatelského komfortu a také snížení opotřebovanosti. Všechny navržené alternativy propočítal, co se technické stránky věci týče, definoval finační nákladnost takových opatření a propočítal ekonomickou návratnost investovaných prostředků a v závěru všechny tři alternativy vzájemně porovnal a vyhodnotil. Na druhé straně v práci postrádám odpověď na otázku, jaký vliv na hodnotu RD budou mít provedené stavební úpravy.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Diplomant ve své práci předvedl, že po odborné stránce je velice na výši. Po celou dobu spolupráce pracoval samostatně, na případné konzultace byl nachystán. Rozsah teoretického vymezení práce byl bezpochyby zcela naplněn.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Student využil všechny řádně dostupné podklady, které by mohl následně využít ke zpracování zadaného tématu. Pokud nebylo něco k dispozici, tak neváhal a investoval svůj um a čas k jejich vytvoření (výkresová dokumentace), čímž samozřejmě pozvednul úroveň předmětné práce. Je potřeba ovšem zmínit, že vstupním podkladům schází základní identifikační dokument posuzovaného objektu RD, kterým je list vlastnický.
Odborná úroveň diplomové práce B Odborná stránka předložené práce je na velmi vysoké úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Snižování energií spojených s provozem nemovitých věcí je již několik let a zřejmě ještě několik následujících let bude velice aktuální a zároveň také ožehavé téma a to zejména s ohledem na možnost čerpání dotací v rámci jednotlivých dotačních titulů, které se v průběhu jednotlivých let mění. Jedná se o celoevropský trend, který by měl vést ke snižování spotřeby energií spojených s provozem nemovitých věcí a tím pádem šetrnější zacházení s životním prostředím. Předmětná práce je tak použitelná v každodenním běžném životě.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C Práce s odbornou literaturou, odkazy na citované zdroje včetně rozlišení přímých a nepřímých citací, je v souladu s normou. Bohužel seznam použitých zdrojů není rozdělen - vše je dohromady - tj. monografie, zákony a internetové zdroje a schází tak také chronologické seřazení. U vlastních tabulek, grafů a výpočtů bohužel schází odkaz na vlastní zdroj zpracování.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Po formální stránce se jedná o velmi zdařilou práci, ve které je vše přehledné, dobře znázorněné, okomentované a velmi pěkně zpracované, ať už formou tabulek, grafů či ucelených protokolů. Práce ovšem vykazuje občasné typografické nedostatky.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Cupal, Martin

Celkově lze práci hodnotit velmi kladně. V teoretické části je práce vymezena trochu šířeji, ale není to na úkor cíle práce. Práce je dobře metodologicky zvládnuta a je také přehledná a názorná. Lze konstatovat, že cíl práce byl splněn.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Práce působí velmi kompaktně.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B V práci se objevují drobné nedostatky (akademické tituly u citovaných autorů, hypertexty, obr. č. 2 nemá zdroj, ..). Práce se zdroji je na velmi dobré úrovni. Místy nesedí odkazy na grafy (v textu 4.b, u grafů pak číslo).
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 91514