POLOCH, G. Využití informačních technologií pro podporu safety managementu v letectví [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Šplíchal, Miroslav

Úkolem autora bylo provedení identifikace možných softwarových nástrojů pro zjednodušení implementace systému řízení bezpečnosti (SMS) u menší organizace typu Approved Training Organization (ATO). Autor dokázal zadaný úkol splnit. Vlastní práce je rozdělena do 5 kapitol. V úvodní části práce se autor obecně zabývá přístupem k bezpečnosti v letectví a popisem účelu systému řízení bezpečnosti (SMS). V této části práce mohlo být autorem také podrobněji popsáno, jak hodlá poměrně rozsáhlou problematiku různých požadavků na SMS řešit. V další kapitole autor popisuje strukturu SMS a snaží se definovat požadavky kladené a softwarové nástroje. Při stanovování požadavků postrádám uvedení zásadního dokumentu, kterým je nařízení Evropské komise č.1178/2011. V dalších podkapitolách pak není jasné, z jakých materiálů autor čerpal informace. Tuto část práce by dále mohlo vhodně doplnit schéma s uvedením vzájemných vazeb jednotlivých komponent SMS. Rovněž uvedené popisky komponent SMS mohly doplněny o plynoucí požadavky na vhodný softwarový nástroj. Definování těchto požadavků je provedeno odděleně v kapitole 4. Autor zde mohl jít do větší hloubky a identifikované požadavky uvést také přehledně formou tabulky. V podkapitole 4.2 je proveden rozbor komerčně nabízených softwarových nástrojů. Autor podrobněji představuje 5 softwarových nástrojů, avšak blíže nespecifikuje, jakým způsobem tyto nástroje vyhledával a vybíral. Dále je v práci provedeno jejich porovnání. Toto porovnání je provedeno pro přehlednost i formou tabulky. Kromě použití specializovaného SW autor také zvažuje běžný kancelářský SW. V páté kapitole se autor zaměřuje na modelovou aplikaci zvolených nástrojů v ATO, ani zde není daná problematika propracována do hloubky. Závěr uvedený autorem je velmi stručný a poměrně obecný. Autor se v něm také zaměřuje na pořizovací cenu různých SW řešení, ale vhodnější by bylo spíše posuzovat celkovou efektivitu řešení. Grafická úroveň práce je dobrá, avšak v textech by se měl autor vyjadřovat přesněji. Práce je v rozporu s požadavky tištěna jednostranně. Využitelnosti práce v praxi je omezená právě značnou povrchností práce. Na druhou stranu jde o velmi komplexní téma, které vyžaduje hlubší studium dané problematiky. S přihlédnutím k tomuto lze práci doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Hammer, Jaromír

Úkolem studenta bylo najít vhodné informační technologie, které mohou být přínosné pro řízení SMS systému v organizaci ATO. Cílem práce bylo provést identifikaci softwarových nástrojů, které mají potenciál usnadnit implementaci systému řízení bezpečnosti v malých organizacích, které působí v civilním letectví. Cíle práce byly splněny. Předložená práce je celkově zpracována na průměrné úrovni. Například v kapitole 3 student nezmínil Nařízení Evropské komise č.1178/2011, které je pro organizace ATO zásadním dokumentem. Problematika užití softwarových nástrojů není propracována do hloubky. Dané téma by si zasloužilo detailnější zpracování, a to včetně závěru, který je příliš obecný a stručný. Práci hodnotím stupněm „ D“ a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 89341