LABOUNEK, M. Vliv provedení zateplení rodinného domu na výdaje spojené s jeho provozem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Josef

Diplomová práce nás v teoretické části nejprve seznamuje s problematikou nízkoenergetické výstavby od její historie přes vývojové trendy, rozdělení nízkoenergetických domů až po legislativní požadavky na ně kladené. V další části se zabývá teorií zateplování, kde řeší proč zateplit rodinný dům, jaké máme možnosti zateplení a jaké máme tepelně izolační materiály. V praktické části se zabývá šesti variantami zateplení rodinného domu v Kostelci na Hané. Stanovuje náklady na jejich realizaci, úspory na vytápění rodinného domu po jeho zateplení a nakonec posuzuje návratnost vynaložených investic spojených s realizací jednotlivých variant zateplení při investování z vlastních zdrojů a s využitím půjčky a to ještě v kombinaci s využitím dotačního programu a bez dotačního programu. Teoretická i praktická část diplomové práce je na dobré úrovni. Cíl diplomové práce student splnil v celém rozsahu. Diplomová práce řeší velmi aktuální problematiku. Výstupy z analytické části jsou jednoznačné, pěkně graficky podány a odrážejí skutečnost. Diplomová práce je po vizuální stránce velmi pěkně zpracována a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Student splnil cíl diplomové práce v plném rozsahu.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část je zpracována na dobré úrovní.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Analytická část diplomové práce je zpracována na výborné úrovni a pracuje s aktuálními vstupními daty.
Odborná úroveň diplomové práce A Odborná úroveň diplomové práce je v pořádku.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Práce má přínos pro praktické i teoretické využití.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A V seznamu použitých zdrojů u některých norem není uveden rok.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Formální uspořádání práce je v pořádku. Text je zarovnaný do bloku, všechny obrázky, tabulky a grafy jsou očíslovány a popsány. Některé tabulky uvedené přímo v hlavní části diplomové práce jsou kvůli menším rozměrům hůře čitelné, nicméně v přílohové části jsou tyto výše zmiňované tabulky již vyobrazeny v plné velikosti a čitelnost je přijatelná. Z důvodu oboustranného tisku jsou některé tabulky v příloze vloženy obráceně. V tab. č. 1 je překlep u požadované hodnoty součinitele prostupu tepla stěny vnější a výplně otvoru ve vnější stěně. U fyzikálních jednotek se nepíše tečka místo krát.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bradáč, Albert

Prošel jsem diplomovou práci a konstatuji, že se jedná o aktuální téma, velmi názorně a podrobně zpracované. Diplomant nejprve uvádí čtenáře do problematiky energetické náročnosti budov a seznamuje s příslušnými předpisy. Následně uvádí materiály a systémy používané pro zateplení. V praktické části hodnotí původní stav konkretního objektu a stav po šesti možných variantách zateplení - nejprve jen zateplení stropu pod půdou. následně pak přidává zateplení obvodových konstrukcí různými způsoby, poslední vriantou je nyní aplikované provedení.. Zajímavé je závěrečné vyhodnocení včetně grafů kumulovaného cash flow. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 91370