NOVAKOV, I. Racionalizace výrobních procesů v podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Juřica, Pavel

V teoretické části práce se autor zaměřil na problematiku procesů, řízení zásob a řízení výrobního procesu. Teoretická část je zpracována přehledně, ale s některé kapitoly jsou pro tuto práci nadbytečné (např. Systémy řízení zásob). Student v druhé části práce sestavil vývojové diagramy některých z hlavních procesů podniku. Z nich vyhodnotil tzv. úzká místa procesů, pro které v navrhl řešení. Jako nejlépe zpracovanou a také největší přínos práce spatřuji v návrhové části, která je aplikovatelná do reálných podmínek. Otázka k obhajobě: Co by způsobilo, kdyby byl v podniku zaveden pouze jeden z vašich návrhů? Pokud by mohl být zaveden jen jeden návrh, který by jste zvolil?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Práce naplnila stanovené cíle.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D Největší nedostatek je v analytické části. Nedostatky však neovlivňují výsledky práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pilka, Jan

V práci sú dostatočne popísané teoretické poznatky, ale aj praktické a použiteľné návrhy riešení na optimalizáciu výrobných, ale aj logistických procesov. Na základe mojich skúsenosti som názoru, že systém dvoch zásobníkov ako je popísaný v kapitole 2.3.3 prešiel racionalizáciou a v súčasnosti sa skôr využívajú 2 zásobníky rovnakých rozmerov (nemusí byť pravidlo) kde z 1. zásobníku sú odoberané diely a 2. slúži ako zásoba. Po spotrebovaní dielov z 1. zásobníka sa začnú odoberať diely z druhého. Kým sa dospotrebujú všetky diely z druhého zásobníka musí pracovník odviesť prázdny a priviesť ďalší plný zásobník a proces sa opakuje. Nehrozí riziko porušenie princípu FIFO ani nevznikajú žiadne nežiadúce prekladania dielov, pretože sa manipuluje len so zásobníkom. Za veľký prínos práce považujem to, že pomerne jednoduchým a vo výrobnej sfére často používaným kanbanovým systémom priniesol autor návrh na šetrenie personálnych nákladov. Z mojej praxe viem, že správne analyzovanie výrobného procesu a zadefinovanie problematických bodov je obtiažny a zdĺhavý proces, preto mi v práci chýbala aspoň jedna štatistická metóda , ktorá by zohľadňovala pri výpočte v reálnom procese množstvo ovplyvňujúcich veličín doňho vstupujúcich (ľudia, poruchy, prestoje, a podobne ). V práci mi chýbal k výpočtom návrhu č.4-Logistický vláčik aj nákres materiálového toku, poprípade celého pracoviska s logistickými trasami.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 94736