ČEŠLA, M. Membránová stěna kotle s pokročilým řízením průtoku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pospíšil, Jiří

Student v průběhu zpracování diplomové práce pracoval systematicky. Samostatně zpracovával podklady a vyhledával informace k řešenému problému. Prokázal dobrou orientaci v oboru a dokázal aplikovat získané poznatky na tuto konkrétní úlohu. Předložená práce splňuje rozsah předepsaný zadáním. Je patrno, že student zvládl stanovené téma a je schopen samostatně a tvůrčím způsobem aplikovat znalosti získané v průběhu studia. Doporučuji proto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tomáš, Zdeněk

Vzhledem k požadavku na rozšíření regulačního pásma průtočných kotlů (do nižších parních výkonů) se v dnešní době dostává opět do popředí otázka bezpečnosti výparníku z hlediska hydraulické rovnoměrnosti případně nestability proudění a pod. Je to požadavek provozovatelů těchto kotlů. Takže i když se toto téma řešilo při stavbě tohoto typu kotlů, což je téměř čtyřicet let, dnes je opět aktuální. Hlavně se stále uvažuje o případné možnosti jakési samočinné regulace průtoku podle tepelného zatížení jednotlivé varnice. Cílem předkládané práce je shrnout, seřadit a obnovit dosavadní zkušenosti s „clonkováním“ výparníkových trubek a taktéž shromáždit podklady týkající se pasivních regulačních orgánů na vstupu do varnic kotle. Práce ve svých úvodních kapitolách shrnuje základní koncepce průtočných kotlů a membránové stěny výparníku. Kapitola 3 uvádí základní hydraulické poměry ve varných trubkách výparníku. Samozřejmě pro zjednodušení hydraulického modelu si řešitel musel zadat určité zjednodušující předpoklady (viz. otázky č. 2 a 3). Následující kapitola čtyři řeší konkrétní případ vybraných (nejvíce zatížených) trubek výparníku kotle včetně ověření aperiodické stability proudění ve varnici. V závěru této kapitoly jsou přehledně a ilustrovány výsledky modelového výpočtu. V prezentaci výsledků bude dobře detailněji popsat dosažené výsledky předloženého výpočtového modelu. Diplomant prokázal schopnost zvolit vhodný model pro řešení zadané úlohy a taktéž přehledně dosažené výsledky interpretovat. Dále je třeba také ocenit schopnost vyhledat a použít vhodnou literaturu

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

Tomáš,, Zdeněk

Navrhovaná známka

Ing.Tomáš Zdeněk

Navrhovaná známka

eVSKP id 92654