DRÁPELA, J. Parní kondenzační turbína s jedním regulovaným odběrem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Jan

Zadání DP je rozsáhlé, diplomant musel zpracovat i návrh tepelného schématu k turbíně. V průběhu vypracování prokázal diplomant, že dokáže tvořivě uplatňovat poznatky získané při studiu na EÚ FSI a kombinovat je s poznatky od zadavatele PBS Velká Bíteš. Prokázal, že má všechny předpoklady k tomu, aby po získání praxe byl kvalitním inženýrem ve vystudovaném oboru. Diplomant splnil zadání v celém rozsahu, proto doporučuji jeho práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem kondenzační parní turbíny s jedním regulovaným a třemi neregulovanými odběry. Nejprve student navrhl tepelné schéma, ve kterém bude turbína provozována. Tlakové úrovně v neregulovaných odběrech volil na základě teploty ohřívaného média a nedohřevu, resp. v případě napájecí nádrže volil podle teploty odplynění (105 °C). Vlastní velikost tlaku v odběrech je značně podhodnocena, resp. v případě odběru pro odplynění je pouze 1,21 bar(a) a u VTO 4,33 bar(a) pro teplotu napájecí vody 145 °C. Následně navázal na výsledky při návrhu průtočných částí turbíny, ale již zpětně neoptimalizoval tlakové úrovně v neregulovaných odběrech podle výsledků průtočné části, která je navržena s optimální volbou geometrie. Práce je strukturována přehledně a metodicky, až na několik nepřesných výrazů, jako například „výměnná plocha“ ekonomizéru (sic! teplosměnná plocha) a překlepů. I přes výhrady pokládám práci za zdařilou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 91580