ZEMAN, R. Spojení kondenzačního kotle se solárními kolektory pro zásobování RD tepelnou energií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pospíšil, Jiří

Student v průběhu zpracování diplomové práce pracoval systematicky. Samostatně zpracovával podklady a vyhledával informace k řešenému problému. Prokázal dobrou orientaci v oboru a dokázal aplikovat získané poznatky na tuto konkrétní úlohu. Předložená práce splňuje rozsah předepsaný zadáním. Je patrno, že student zvládl stanovené téma a je schopen samostatně a tvůrčím způsobem aplikovat znalosti získané v průběhu studia. Doporučuji proto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Špiláček, Michal

Autor ve své práci na téma Spojení kondenzačního kotle se solárními kolektory pro zásobování RD tepelnou energií splnil všechny cíle práce. Jak rešeršní tak výpočtová část jsou v pořádku. Největším problém předložené diplomové práce je práce se zdroji, kde některé kapitoly nejsou citovány a to ani přesto, že obsahují přesná čísla nebo specifické údaje (např. str. 35 Zásobník s nepřímým nabíjením a přímým vybíjením) a obr. 6, 7, 8, 9 nemají citaci. Dále je práce relativně nepřehledně rozdělená, kdy se nejdříve zabývá rešerší způsobů získávání tepelné energie, následuje popis objektu, kde se objeví první výpočet pro kotel, který ovšem vůbec neřeší problematiku ohřevu TUV ale jen vytápění. Další kapitoly nepokračují výpočtem, ale vrací se k rešerši solární energie a solárních kolektorů. Až kapitola 6 se vrací k výpočtu a konečně sděluje potřebné informace pro ohřev TUV. Nakonec je zde uvedena představa regulace systému kotel – solární kolektor a ekonomické zhodnocení navrhovaného systému, které vychází silně negativně. Celkově je práce zpracována dobře a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92658