ORÍŠEK, P. Povrchové zpracování vybraných ocelí pomocí elektronového svazku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Kouřil, Miloslav

Literární a teoretická část dosti rozsáhlá, až encyklopedická. Teoretické základy jsou v celku dobře shrnuty a práci tak lze použít i pro seznámení se s touto zatím nepříliš používanou technologií. Původní prameny s řešenou problematikou se hledají poměrně obtížně. Experimentální část reflektuje mj. skutečnost, že byla pro zkoušky použita reálná zápustka poměrně velkých rozměrů a vzorky schopné hodnocení se připravovaly dosti obtížně. Celkově lze práci hodnotit kladně, jako další krok ve snaze o aplikaci elektronového povrchového kalení na konkrétní inženýrský problém.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Jan, Vít

Předkládaná diplomová práce je rozdělena na teoretickou a experimentální část. V teoretické části je proveden obecný úvod do technologie elektronového svazku včetně okénka do historie. Jsou představeny možné aplikace elektronového svazku. Následuje experimentální část práce, která dle mého názoru nepochopitelně cituje kompletní experimentální výsledky diplomové práce ing.Matláka a pokračuje zřejmě vlastními analýzami profilů tvrdosti vzorků připravenými mimo rámec práce, kde opět značná část informaci o přípravě vzorků je citována. Poslední část experimentální práce je tvořena sadou vzorků s proměnnou geometrií. Obecně hodnoceným kritériem u všech vzorků je profil tvrdosti a poměrně subjektivní hodnocení zda struktura je jemná. Na přiložených fotografiích je struktura jen těžko čitelná. Poslední skupina experimentálních výsledků plynule přechází do diskuze, která stručně popisuje vypozorovaný vliv parametrů svazku na dosažené zakalení. Vše je provedeno pouze v textu, diskuze postrádá nějaký pokročilejší například statistický přístup k hodnocení dosažených výsledků. Postrádám rozbor nebo jakoukoliv jinou než empirickou úvahu nad vlivem jednotlivých parametrů na vzniklou mikrostrukturu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 93039