MALÝ, M. Experimentální studie vlastností spreje a funkčnosti malých tlakových vířivých trysek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jedelský, Jan

Pan Bc. Milan Malý se již během bakalářského studia zapojil do práce na výzkumných projektech na Energetickém ústavu a významně se podílel na experimentech prováděných v laboratoři trysek. V této souvislosti si zvolil diplomovou práci, která byla náročná jak časově tak technicky. V první části práce student provedl rešerši publikací k řešené problematice, zejména zaměřenou na proces vzniku spreje u tlakových vířivých trysek. Využíval především původní vědecké publikace v anglickém jazyce. Student se dále věnoval přípravě zkušebního zařízení pro zkoušení tlakových vířivých trysek. Důležitou a časově i odborně nejnáročnější činností byla práce s fázovým Dopplerovským anemometrem (FDA). Diplomant prováděl jeho seřízení a optimalizoval nastavení jeho optických komponent pro požadovanou konfiguraci u svého experimentu. S FDA pak provedl rozsáhlá měření kvality rozprašování u vybrané sady vířivých trysek. Dále využil vizualizaci vysokorychlostní kamerou a mechanickou paternaci spreje. Student zvládl velký rozsah činností od studia problematiky sprejů, přes aplikaci pokročilých optických meřicích metod po analýzu a interpretaci naměřených dat. K zvýšení obtížnosti přispěla i jeho volba práci psát v anglickém jazyce. Jeho zapojení do výzkumné činnosti na OTTP umožnilo realizaci rozsáhlé diplomové práce. Pan Bc. Malý prokázal samostatnost a trpělivost při práci i schopnost řešit specifické problémy. Postup práce s vedoucím dostatečně konzultoval a řídil se jeho pokyny. Při řešení volil adekvátní postupy a problému se věnoval do dostatečné hloubky a šíře. Výsledek je předpokladem pro pokračování ve vědecky zaměřeném studiu a práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lízal, František

Diplomová práce pana Bc. Milana Malého se zabývá experimentálním studiem tlakových vířivých trysek. Práce byla vypracována v anglickém jazyce a jako příloha jsou uvedeny 3 anglicky psané články z vědeckých konferencí, jejichž prvním autorem je pan Bc. Malý. Předložená práce navazuje na bakalářskou práci téhož autora a na práce jeho kolegů Ing. Zaremby, Ing. Ďurdiny a slečny Janáčkové. Spolupráci v takovém rozsahu považuji za velmi pozitivní a přínosnou. V posuzované práci jsou nejprve stručně popsány nástroje pro popis a studium spreje vytvořeného tlakovými vířivými tryskami. Následně jsou uvedeny použité experimentální metody a popsány měřené trysky. V rámci kapitoly Results and discussion jsou porovnány jednotlivé varianty trysek zejména z hlediska stability spreje a jeho homogenity v závislosti na vstupním tlaku. V kapitole 6 je pak uvedeno hodnocení vlivu poškození povrchu a výrobních vad na kvalitu spreje. Práce je dle mého názoru velmi kvalitní, přesto k ní mám několik připomínek. V popisu metodiky není dostatečně srozumitelně popsán způsob hodnocení fluktuací spreje (kap. 4.6). Autor zde uvádí, že pro frekvence tlakových pulzací pod 1 Hz spolu nekorelují naměřené tlakové fluktuace a tzv. subjektivní hodnocení tlakových fluktuací. Současně prý platí, že jsou tlakové fluktuace nižší než „skutečná frekvence fluktuací spreje“ (the real spray fluctuating frequency). Toto vyjádření je nejasné. Jak byla zjištěna ona „skutečná frekvence fluktuací spreje“? Dále by bylo dobré doplnit podkapitolu 4.6.1 Subjektivní hodnocení fluktuací spreje. Je zřejmé, že se používá škála od 1 do 10. Bylo by přínosné přidat doprovodné fotografie (případně videa do elektronické přílohy), aby čtenář lépe pochopil používanou klasifikaci. Kladně hodnotím kvalitu naměřených výsledků a jejich analýzu. Pan Bc. Malý jednoznačně prokázal, že je schopen aplikovat nastudované poznatky, provést složitá měření s moderními měřicími přístroji, vyhodnotit výsledky a kriticky je analyzovat. V neposlední řadě chci ocenit zařazení kapitoly Kvalita výroby a poruchové stavy. K formálnímu zpracování mám následující připomínky. Text práce je sice srozumitelný, jeho úroveň ale snižují gramatické chyby (zejména typické čechismy, tzn. špatný slovosled, chybějící nebo přebývající členy, nevhodné předložky). Pozornosti autora unikly i jiné pravopisné chyby, např. název kap. 4.4 High speed imagining (vysokorychlostní představování si) místo High-speed imaging. Dále by bylo vhodné, aby číslování obrázků odpovídalo pořadí použití v textu (např. na obr. 4-6 je v textu odkázáno dříve, než na obr. 4-5). Navzdory uvedeným drobným nedostatkům práci celkově hodnotím jako nadprůměrnou, a to jak z hlediska množství a kvality získaných výsledků včetně jejich analýzy, tak z hlediska přínosu pro praxi, a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92450