JAGOŠ, J. Pevnostní a deformační analýza parametrické řady hydraulických napínáků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Petruška, Jindřich

Pan Jagoš pracoval na tématu své diplomové práce zodpovědně a průběžně po celou dobu od okamžiku zadání. V počátečních etapách panovaly určité nejasnosti ohledně priority dvou vzájemně souvisejících cílů práce - analýze ztráty předpětí ve šroubovém spoji po uvolnění napínáku na jedné straně a pevnostnímu posouzení různých variant napínáku na straně druhé. Pan Jagoš postupně v komunikaci se zadavatelem vyjasnil tyto otázky a věnoval se přednostně problematice ztráty předpětí. Výsledky vytvořeného numerického modelu pro celou parametrickou řadu napínáků konfrontoval s analytickým výpočtem a vtělil je do manuálu pro předepínání, který je samostatnou přílohou DP. Experimentální měření nebylo do termínu odevzdání práce zadavatelem realizováno a bude náplní další spolupráce. Lze předpokládat praktické využití dosažených výsledků. Pevnostní posouzení napínáku autor ilustroval na vybraném příkladu napínáku M72x4. Práce je psána srozumitelně, s názornou grafickou prezentací a celkově ji hodnotím stupněm "Výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vosynek, Petr

Předkládaná diplomová práce studenta Jiřího Jagoše se zabývá pevnostní a deformační analýzou hydraulických napínáků. První část textu je zaměřena na popis a hodnocení způsobů vyvození předpětí ve šroubech. V další části je prezentována metoda stanovení ztráty předpětí po dosednutí šroubového spoje, která je dále použita v manuálu pro výpočet zbytkového prodloužení ve šroubech. Poslední část práce je věnována posouzení hydraulického napínáku dle normy ČSN 13445-3 (norma pro netopené tlakové nádoby). U popisu výpočtových modelů bych uvítal znázornění mezi jakými částmi jsou definovány kontaktní dvojice. Formální stránka práce je na dobré úrovni s drobnými nedostatky, např.: číslování lichých stran je u hřbetu vazby, ručně kreslené obrázky, rozlišení převzatých obrázků, čitelnost legendy u obr. 27 a obr. 30. Na závěr mohu konstatovat, že stanovené cíle práce byly splněny. Drobné formální nedostatky nesnižují kvalitu práce, kterou hodnotím jako výbornou. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92815