KOPEČKOVÁ, B. Metoda řešení úloh vedení tepla v materiálu s fázovou změnou s obsahem nanočástic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jícha, Miroslav

Postup řešení a jeho rozsah byl pravidelně 1x týdně konzultován na pracovních poradách a odpovídá zadání a požadavkům na diplomní práci. Studentka prokázala velkou míru samostatnosti při řešení, sama přicházela s novými nápady a při pravidelných poradách prokazovala velkou míru odbornosti a nápaditosti. Zcela samostatně zpracovala řešení úloh 2D vedení tepla s kombinací tří druhů okrajových podmínek jak pro stacionární tak časově proměnné teplotní pole a toto řešení převedla do samostatného programu v Matlabu. Studentka pracovala velmi příkladně s literaturou, kromě základní doporučené sama vyhledávala vhodné další články v zahraničních časopisech a dokázala informace aktivně využívat. Zejména se jedná o zahraniční literaturu zaměřenou na termo-fyzikální vlastnosti materiálu s fázovou změnou (PCM) a s obsahem nanočástic a jejich vlivu na základní parametry jako je tepelná vodivost a měrná tepelná kapacita. Výsledky prokázaly, že obsah nanočástic v různé koncentraci významně ovlivní dobu tavení materiálu a zkrátí čas potřebný k akumulaci tepla v materiálu. Z toho pohledu mají výsledky nezanedbatelný význam pro použití PCM v aplikacích na akumulaci tepla. Výsledky budou využity při návrhu nových grantových projektů pracoviště odboru termomechaniky, které se zabývají problematikou PCM. Práce je logicky členěna, grafická, stylistická úprava a pravopis jsou na velmi dobré úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Knotek, Stanislav

Bc. Barbora Kopečková se ve své diplomové práci věnuje problematice vedení tepla v materiálech s fázovou přeměnou. Cílem práce byl vývoj příslušného programu a posouzení vlivu obsahu nanočástic v materiálu na teplotní pole a rychlost fázové přeměny. Po krátkém uvedení do problematiky, vymezení cílů a objasnění základních pojmů se studentka v nejobsáhlejší čtvrté kapitole věnuje teoretickému odvození rovnice vedení tepla a zejména výkladu metody konečných objemů zvolené pro numerické řešení. Autorka vychází z doporučené literatury a poměrně přehledný výklad doplňuje úhledně zpracovanými názornými obrázky. V poslední kapitole jsou pro tři typy okrajových podmínek uvedeny výsledky řešení teplotních polí získaná pomocí vlastního programu vytvořeného v jazyce Matlab. Teoretická část práce tedy ihned přechází v část výsledkovou a čtenář je tak ochuzen o komentář k implementaci numerického řešení ve zvoleném programovacím jazyce. Plné docenění objemu práce tak vyžaduje nahlédnutí do příloh, které obsahují komentované skripty sestavené s ohledem na vlastnosti materiálu a typ okrajové podmínky. Z obsahového hlediska je práce na dobré úrovni. Teoretický výklad je veden přehledně a uměřeně k vytyčeným cílům, úvodní a výsledková část jsou však poněkud stručnější. Hodnotu práce by zvýšila například obsáhlejší rešerše materiálů, podrobnější komentář programové implementace, případně diskuse získaných výsledků z hlediska inženýrských aplikací a ekonomických aspektů. Ačkoliv je zřejmé, že těžiště diplomové práce bylo ve zprogramování numerického řešení a jiné aspekty nebyly mezi vytyčenými cíli, větší vlastní invence při zpracování a prezentaci výsledků by byla vítaným obohacením aktuální problematiky. Z formálních hledisek je práce na vysoké úrovni; má kvalitní sazbu, je doplněna vlastními názornými obrázky, text je dobře uspořádán, obsahuje pouze několik překlepů a výjimečně stylisticky méně obratné formulace. K práci mám následující formální a věcné připomínky: - V textu je několik symbolů, které mají více významů. Na zvážení bylo intenzivnější využití možností typografického systému. - V práci je pro parametr „“ používán pojem „tepelná vodivost“. Pro účely odborného textu by bylo vhodnější užívat ustálený termín „součinitel tepelné vodivosti“. - Pro názornost mohlo být teplotní pole na obrázcích v poslední kapitole vyhotoveno pro různé časové i prostorové řezy. - V práci postrádám grafickou dokumentaci teplotního průběhu během ohřevu a vyjádření ke změně teploty materiálu během fázové přeměny. Přes uvedené připomínky lze konstatovat, že studentka splnila zadání v plném rozsahu, přiložené programy prokazují komplexní zvládnutí programátorských dovedností při implementaci numerické metody a jsou praktickým nástrojem s okamžitou využitelností. Samotný text diplomové práce je kvalitním úvodem do problematiky výpočtového modelování vedení tepla s fázovou přeměnou. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 89238