POTOČNÍK, J. Návrh vytápění a vzduchotechniky pro dvoupatrový rodinný dům po rekonstrukci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Cílem diplomové práce bylo provést návrh otopné soustavy a větracího systému pro rekonstruovaný rodinný dům, pocházející ze 70. let minulého století. Autor si toto téma zvolil sám a tak k jeho řešení přistupoval aktivně. Samostatně navrhoval jednotlivá řešení a možná další vylepšení, přičemž kriticky zohledňoval i omezení vzniklá tím, že se jedná o rekonstrukci starší budovy a nikoliv o novostavbu. Student práci pravidelně předkládal ke konzultacím a na případné připomínky a výhrady aktivně reagoval. Diplomant prokázal schopnost samostatně a vhodně aplikovat získané poznatky a jím vytvořená práce splnila cíle dané zadáním.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Elcner, Jakub

Cílem diplomové práce bylo navrhnout systém vytápění a vzduchotechniky s využitím zpětného získávání tepla u dvoupatrového rodinného domu ze sedmdesátých let po částečné rekonstrukci zaměřené především na zvýšení tepelně technických vlastností obálky objektu. Práce obsahuje porovnání tepelných vlastností objektu před a po provedení rekonstrukce, návrh a regulaci tepelné soustavy a návrh větracího zařízení. Otopná soustava sestává z deskových otopných těles Korado VK a zdrojem tepla byl zvolen kondenzační stacionární kotel firmy Proterm. Větrání bylo řešeno jako rovnotlaké s přívodem do obývacích místností a odvodem vzduchu z koupely a WC. Samotnou diplomovou práci lze chápat jako technickou zprávu popisující návrh jednotlivých zařízení. V rámci příloh jsou připojeny výpočty tepelně technických vlastností objektů a výkresová dokumentace. Práce po formální stránce splňuje zadání. Všechny cíle vytyčené vedoucím práce byly splněny. Všechny výpočty v práci jsou provedené v souladu s aktuálními normami a postup návrhu je správný. Z hlediska adekvátnosti použitých metod a schopnosti interpretace dosažených výsledků bych vytknul především kapitolu 5.3, která se snaží obhájit rekonstrukci objektu. Dle mého názoru by bylo lepší věnovat této kapitole více úsilí a provést finanční bilanci pomocí skutečné roční spotřeby nezatepleného objektu a roční spotřeby na základě potřeby energie na provoz již zatepleného objektu a pomocí těchto závěrů zhodnotit návratnost investice vložené do rekonstrukce objektu. Z hlediska využitelnosti je tato práce v praxi využitelná pouze pro řešený objekt a z hlediska teorie nenabízí dostatečný popis provedených kroků, aby byly užitečné pro případného čtenáře. Práce je poměrně logicky uspořádaná avšak číslování citací literatury je v některých případech nahodilé, některé tabulky považuji za nadbytečné (např. tabulky 2-5 lze sjednotit, atd.). Práce obsahuje velké množství chyb, které by šly odstranit opakovaným čtením. Přes výše zmíněné nedostatky je však práce zdařilá a neobsahuje žádné zásadní chyby, proto ji navrhuji k obhájení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 95831