STARÝ, P. Analýza jízdních dat vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Zháňal, Lubor

Diplomová práce se zabývá problematikou zpracování záznamu jízdních dat vozidla. Cílem mělo být vytvoření programových funkcí pro automatizované vyhledávání a klasifikaci specifických jízdních událostí. Autorovi se sice podařilo zrealizovat základní myšlenky, které ve svém jádru nejsou špatné, leč výsledná implementace je v mnoha případech nedotažená a pro praktické nasazení bude vyžadovat množství úprav a optimalizací. Přes tyto výtky a také drobné formální nedostatky hodnotím práci spíše pozitivně, neboť autor prokázal schopnost analytického myšlení a v rámci napojení na program Formule Student získal i praktické dovednosti v oblasti zpracování dat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Porteš, Petr

Diplomant se ve své práci zabýval analýzou jízdních dat vozidla. Konkrétně vytvářel algoritmy pro vyhledávání důležitých události vzniklých během jízdy vozidla. Události jsou doplněny vypočtenými hodnotami sloužícími k jejich ohodnocení. Pro usnadnění analýzy měřených dat, diplomant sestavil algoritmy pro výpočet signálů, které zvyšují porozumění měřeným dějům. Student při tvorbě algoritmů vycházel z rozboru událostí, které mohou během brzdění, akcelerace, zatáčení a jízdě po nerovné vozovce nastat. Tomuto rozboru je věnována největší část jeho textu. Text obsahuje podstatné informace, avšak po formální stránce obsahuje i řadu nepřesností. Např. - (na str. 47) „…klopení a klonění vozidla způsobené podélnými a bočními silami“ správně „zrychleními“ - (na str. 46) „ … zobrazí pouze pohyby tlumiče překračující hranici 1 Hz“ správně je, jak vyplývá z kontextu „nepřekračující hranici 1 Hz“ Naproti tomu, práci spojenou s vytvářením algoritmů hodnotím převážně kladně. V této oblasti by se dalo vytknout, že správnost algoritmů byla ověřena pouze jejich fungováním během aplikace na konkrétní jízdní data. Postupy však nebyly ověřovány porovnáním počtu událostí stejného druhu nalezených algoritmem s počtem událostí, jež by bylo možné odhalit pomocí „ručního“ zpracování. Zadání diplomové práce bylo splněno, práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92267