HÁVOVÁ, M. Kostní implantáty na bázi železa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlaříková, Marie

Ing. Mariana Hávová zpracovala diplomovou práci, která se zabývá biodegradabilními materiály na bázi železa a křemíku použitelnými jako kostní implantáty. V teoretické části práce se zabývá vlastnostmi kostí, biomateriály pro implantáty a dále rozebírá vliv železa a křemíku v organizmu. V praktické části připravila vzorky na bázi železa a železa s různým obsahem křemíku a sledovala, jak korodují v různých fyziologických roztocích. Pracovala samostatně a velmi iniciativně, stále přicházela s novými nápady. Práce však nese některé formální nedostatky a to především malé a nepřehledné grafy- obr.15 a obr. 21, dále špatně označené osy např. obr.21( nepatří log na svislou osu). Na str. 52 je kapitola „Pevnost v tlaku“ . Jak měří pevnost v tlaku podle normy? Při měření se jednalo o orientační zkoušku pevnosti vzorků. V prvním odstavci této kapitoly je nevhodná formulace: „Ze 2cm původní délky se vzorky složí na délku 0,3cm. I přes tyto připomínky je práce velmi přínosná a proto doporučuji ji přijmout k obhajobě .

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Vondrák, Jiří

Ing. Mariana Hávová vypracovala práci zaměřenou na korozní vlastnosti vzorků železa legovaného různými přídavky křemíku. Tyto látky se výhledově uvažují jako implantáty do kostních tkání, které by se po patřičné době v organismu rozložily či vstřebaly a nahradila by je nově vytvořená kostní tkáň. Výhodou tohoto postupu by bylo vyloučení nutnosti jejich odstranění invasivní chirurgickou cestou. První – teoretická – část je zaměřena především na medicinské otázky, jako je stavba zdravé kosti a různé chirurgicky vkládané implantáty. Dále se popisuje fyziologické působení železa a hořčíku především po farmakologické a medicinské stránce, a to jak prvku (kovu), tak i jejich sloučenin. Je známo, že jmenované sloučeniny jsou v přiměřeně malých koncentracích v těle nejen neškodné, ale dokonce nepostradatelné. Tato část je přehledně a informativně presentována. Je škoda, že stejná pozornost není v ní věnována i křemíku a jeho sloučeninám. Experimentální část je poměrně rozsáhlá. Studentka připravila několik řad materiálů s odstupňovaným přídavkem křemíku a přehledově zkoumala vliv různých činidel na jeho korozi. Výsledky přesvědčivě ukázaly tyto vztahy: a. S růstem obsahu křemíku roste i hmotnostní úbytek. b. Ve stejném smyslu roste i korozní potenciál. c. Produktem koroze jsou zcela očividně hydratované nerozpustné sloučeniny železa. Práce obsahuje přiměřený počet referencí na literaturu. Obecně souhlasím se závěry práce. Celkově považuji práci za přijatelnou a doporučuji ji k přijetí a obhajobě. Prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 94643