ŠEBESTA, P. Vliv aditiv na elektrické vlastnosti epoxidových pryskyřic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Zadání diplomové práce vycházelo z požadavků společnosti SYNPO, a. s. a jeho cílem byla analýza vlivu speciálních aditiv na vlastnosti epoxidových pryskyřic ve střídavém a stejnosměrném elektrickém poli. Při společné návštěvě podniku v Pardubicích v loňském roce si diplomant odlil kompozitní epoxidové desky, z nichž bylo připraveno několik sad zkušebních vzorků. Studentova aktivita byla rozložena v průběhu semestru velice nerovnoměrně a zvyšovala se s blížícím se termínem odevzdání práce. Společně jsme diskutovali zejména podmínky a průběh měření, který vycházel z řad norem podle ČSN EN 62631l-X. Textové znění práce jsem spatřil dva dny před odevzdáním a z důvodu pracovního vytížení už nebylo možné provést větší zásadní korekce. Drobné, vyskytnuvší se formální a stylistické nedostatky je možné i tolerovat, ale v práci jsou i věcné chyby a nesrovnalosti, které ovlivňují výslednou kvalitu. Svou činností při zpracování diplomové práce pan Šebesta spíše „stínoval“ své kolegy využívající rovněž stejnou diagnostickou metodu na obdobných tuhých či kapalných dielektrických materiálech a informace se k němu dostávaly přes prostředníky. Získané závislosti jsou vhodně matematicky aproximovány, bližší fyzikální interpretace však není diskutována; vyskytuje se jen obecné konstatování, že ten či onen parametr vzrůstá či klesá. K sepsání diplomové práce bylo použito sice dostatečného množství literárních zdrojů, které jsou řádně citovány, ale velkou část tvoří závěrečné práce předchozích studentů s obdobnou tématikou, které nikterak nepřispěly ke zvýšení úrovně práce, spíše naopak si s nimi diplomant vnesl do své práce některé chyby a nesrovnalosti. Rovněž se domnívám, že při kvalitách studenta bylo možné použít více zahraničních literárních zdrojů z elektronické databáze IEEE z oblasti současného stavu vývoje a diagnostiky epoxidových zalévacích hmot. Diplomant splnil zadání v plném rozsahu s výše uvedenými výtkami a jeho práci každopádně doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Kazelle, Jiří

Úkolem studenta Petra Šebesty bylo provedení rozboru současného stavu a vývoje v oblasti elektroizolačních zalévacích hmot na bázi epoxidových pryskyřic, včetně požadavků na jejich vlastnosti. Dále bylo úkolem diplomanta prostudovat podstatu fyzikálních dějů ve struktuře dielektrických materiálů a prostudovat diagnostické metody používané pro stanovení elektrických vlastností dielektrických materiálů ve stejnosměrném a střídavém elektrickém poli v souladu s ČSN normami. Diplomová práce obsahuje 74 stran textu včetně seznamů symbolů, obrázků a tabulek. Teoretická část je popsána na 47 stranách, z nichž na stranách 42 až 47 jsou v krátkosti popsány metody měření vlastností dielektrických materiálů. Zbývající část je věnována praktické části. Teoretická část je zpracovaná v celku ve vhodném rozsahu a hloubce. Nenašel jsem však pojednání o vývoji v oblasti elektroizolačních zalévacích hmot včetně požadavků na jejich vlastnosti, což byl požadavek uvedený v zadání. Část práce o metodách měření vlastností dielektrických materiálů je popsána až příliš stručně. V praktické části navrhl diplomant experimenty, popsal a provedl potřebné výpočty. Zaměřil se pouze na jeden druh vzorku CHS-EPODUR 494-1667, který byl vyroben ve firmě SYNPO, a.s. v Pardubicích. Jako aditiva použil dva druhy, které označil S1 a S2 bez bližší specifikace složení. Formální zpracování písemné zprávy je na dobré úrovni. K věcné stránce práce bych měl několik připomínek. Na str. 8, 9 a 10 není dostatečně popsán symbol PZ, resp. nejsou vysvětleny vztahy (1.5) a (1.7) a uváděné pojmy činný výkon, ekvivalentní ztrátový výkon atp. Na str. 35 není jasný obr. 16. Co lze z grafu vyčíst? Na str. 45, obr. 22 se nejedná o kondenzační metodu, ale kompenzační. Na str. 54 není zřejmé, co znamená konstatování, že výběr vzorků byl proveden od nejkvalitnějšího po nejméně kvalitní… Na str. 54 je uveden stručný popis měřící soustavy. Není však popsán princip měření, resp. do jaké skupiny měřících metod popisovaných v teoretické části patří. V závěru práce hodnotí autor velmi obecně výsledky své práce. Problém je zřejmě ovlivněn údajným utajením složení a účelem použití ze strany firmy SYNPO a.s. Autor pouze konstatuje, že aditiva snižují vnitřní rezistivitu, zvyšují ztrátový činitel a zvyšují permitivitu, což jsou obecně negativní vlastnosti pro zalévací hmoty. Mohu konstatovat, že práce je v celku v souladu se zadáním projektu až na chybějící část, ve které měl diplomant pojednat o současném stavu a vývoji v oblasti elektroizolačních zalévacích hmot. Vzhledem k výše uvedenému doporučuji práci přijmout k obhajobě a navrhuji hodnocení: 70 bodů

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 94664