PETR, J. Příprava Ni-Si směsných vrstev a charakteristika reakcí a mikrostruktur vzniklých při jejich tepelném zpracování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jan, Vít

Bakalářskou práci vypracoval pan Jiří Petr velmi samostatně, téma vzniklo z diskuze se studentem. Pro experimenty sestavil pan kolega aparaturu a připravil potřebný elektrolyt. Úspěšně na vzorcích připravil kompozitní vrstvu, kterou následně analyzoval z hlediska mikrostrukturního vývoje při tepelném zpracování. Bakalářská práce obsahuje teoretický úvod včetně popisu systém NiSi, technologie galvanického pokovení a základní popis difúze. Experimentální část potom popisuje vznik silicidů ve vzorcích podle jejich tepelného zpracování. Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k DSC analýze která byla na vzorcích provedena a také k měření tvrdosti jednotlivých fází přítomných ve vyrobeném materiálu. Práce splňuje požadavky kladení na kvalifikační práce na bakalářském stupni a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pantělejev, Libor

Předkládaná práce je zaměřena na přípravu Ni-Si vrstev. Práce je psána jasně, graficky je velmi zdařilá, v experimentální části s bohatou fotodokumentací. Autor se však při zpracování nevyvaroval některých chyb. Např. u popisků převzatých obrázků chybí uvedení citací, byť tyto jsou při odkazování se na obrázek v příslušném textu uvedeny, nejsou dodržovány mezery mezi hodnotami a příslušnou jednotkou, používá písmena "x" místo symbolu "×" u zvětšení apod. V experimentální části práce jsou nedostatečně popsána použitá experimentální zařízení, obrázky 15 a 16 předcházejí vlastní text, v němž je na ně odkazováno a tento text je navíc v jiné kapitole (3. 3) než příslušné obrázky (3. 2). V popiscích obrázků ze světelného a elektronového mikroskopu je uváděno, že jde o zvetšení "XY×", kdy tato informace není pravdivá, resp. je zavádějící, kdy v popisku by mělo být uvedeno "dokumentováno při celkovém zvětšení "XY×", protože při zpracování obrazové dokumentace do bakalářské práce dochází ke změně velikosti obrázku a tudíž i skutečného zvětšení. Navíc měřítka (úsečky i jejich popis) u obrázků ze SEM jsou zcela nečitelná. V případě odkazování se na důlky vznikající uvolňováním vodíku na str. 33 – má být uveden obr. 19, nikoli obr. 18 apod. Tabulky 2 až 5 a obr. 28 až 30, 32, 33, 37 až 39, 43 až 45 nejsou vůbec v textu práce zmiňovány a tudíž by měly být spíše situovány v příloze práce. Práce jako taková však splňuje veškeré předepsané náležitosti a lze ji přijmout jako podklad k SZZ.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92716