OROLIN, P. Letecké stavebné práce s vrtuľníkmi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Šošovička, Róbert

Bakalářská práce přináší vhled do specifické problematiky leteckých stavebních prací s vrtulníky. Po stručném uvedení do problematiky vrtulníků se práce zaměřuje na speciality leteckých stavebních prací. Na příkladech dvou typů vrtulníků různých hmotnostních kategorií, osvětluje faktory ovlivňující jejich ekonomiku při této činnosti. Důležitou částí práce je popis podvěsného zařízení. Kromě funkcí jednotlivých částí je popsán i způsob údržby tohoto speciálního vybavení. Nedílnou součástí pracovního teamu je letová posádka a pozemní personál, kterých úkoly jsou rovněž diskutovány. Zvláštní kapitola je věnována výcviku letových posádek. Na příkladu stavby lanové dráhy v hornatém terénu je demonstrován technologický postup a průběh stavby. Práce připomíná i rizika při leteckých stavebních pracích a popisuje způsoby jejich minimalizace. Student pracoval aktivně a samostatně. Na připomínky vedoucího pružně reagoval a práce postupně rostla v ucelený přehled této bezpochyby zajímavé letecké činnosti. Práce je pečlivě a přehledně zpracována. Drobným nedostatkem je anglický abstrakt, který by zasloužil více pozornosti. Celkově práci hodnotím výborně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hammer, Jaromír

Úkolem studenta bylo provést zhodnocení technických, legislativních a ekonomických podmínek a popsat praktickou práci s podvěsem. Cílem práce je posouzení ekonomiky zvoleného typu vrtulníku, vypracování technologického postupu na konkrétním příkladu, včetně popisu kvalifikace pilota pro práci s podvěsem. Práce je členěna do dvanácti kapitol včetně úvodu a závěru o celkovém rozsahu 45 stran. I přes velmi skromný závěr je práce jinak zpracována na velmi dobré úrovni. Autor je obchodním pilotem vrtulníku a pracuje v rodinné firmě, která se leteckými pracemi s podvěsem zabývá. Student získané znalosti a zkušenosti při zpracování tématu široce uplatnil. Cíle práce bylo dosaženo. Práci doporučuji k obhajobě, hodnotím stupněm „B“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92992