SVOBODA, O. Experimentální a výpočtové techniky určování lokálních hodnot modulu pružnosti pro polykrystalické materiály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jan, Vít

Práce Ondřeje Svobody vznikala po většinu doby jeho tříletého bakalářského studia. Téma propojení experimentálních měření a teoretických výpočtů si vybral sám už v prvním ročníku. Pro svou práci se musel seznámit a naučit používat rozsáhlý aparát nástrojů pro ab-inicio výpočty - tato část probíhala ve spolupráci s UFM AVČR. Práce samotná se nečte snadno, což je způsobeno snahou dokumentovat postup výpočtů a domnívám se že i nezkušeností autora. Práce obsahuje krátkou úvodní část o použitých programech a experimentálních technikách. Zásadní číst práce se zabývá vlastními výpočty a prezentací jednotlivých výsledků stabilit struktur a elastických konstant. Závěrečná část je věnována srovnání výsledků výpočtů s publikovanými výsledky a s vlastními měřeními pomocí nanoindentace na krystalech jejichž orientace byla určena pomocí EBSD. Práce představuje velmi užitečné spojení mezi výpočtovým a experimentálním přístupem, obsahuje velmi kvalitní výsledky a domnívám se, že vysoce překračuje běžnou kvalitu prací na bakalářském stupni studia. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zelený, Martin

Posuzovaná bakalářská práce je věnována výpočtům elastických vlastností čistého železa pomocí tzv. ab initio metod a experimentálnímu ověření těchto výsledků. Jak je v práci uvedeno, tak tato část má být pouze prvním krokem, nutným k ověření teoretických i experimentálních postupu, které budou dále aplikovány na složitější slitiny v soustavě Fe-Al. Teoretická část práce byla řešena na Ústavu fyziky materiálů AV ČR ve spolupráci s Dr. M. Friákem. Práce se zabývá aktuálními tématy v materiálovém výzkumu. Je třeba konstatovat, že přestože cíle práce byly zvoleny velmi velkoryse s svým rozsahem by odpovídaly spíše diplomové práci, tak všech vytčených cílů bylo studentem bezesporu dosaženo. Svým rozsahem se tedy posuzovaná práce vymyká z běžných bakalářských prací a student se tak dobře seznámil s potřebnými postupy a metodami. Použité metody jsou dobře zvoleny a odpovídají vytčeným cílům. Bohužel zpracování takto skvělých výsledků v bakalářské práci je již výrazně horší. Po slohové stránce práce obsahuje řadu nedostatků a zavádějících formulací. Jsou zde zbytečně se opakující vyjádření a práce se poměrně špatně čte. Nejasnosti se vyskytují i po odborné stránce. Přestože práce je zaměřena na čisté železo, tak značná část výsledků pro teoretické výpočty elastických konstant se zabývá slitinou FeAl. Výsledky pro čisté železo jsou pak v této oblasti bohužel výrazně chudší. V některých částech práce student uvádí velmi detailní až zbytečné podrobnosti ohledně postupu vypracování, např. podrobný popis vstupních souborů pro výpočetní program VASP, jednotlivé spouštěcí příkazy pro program Phonopy či jednotlivé kroky zmiňující i kopírování souborů. Na druhou stranu některé informace v práci zcela chybí. Například podstata ab initio metod, jež jsou základem celé práce, je zmíněna zcela vágně (viz doplňující otázky). Největším nedostatkem práce je pak nedostatečná rešerše již dosažených výsledků na dané téma. Použitá literatura není číslována průběžně ale zcela náhodně a zahrnuje pouze použité metody a několik experimentálních měření. Vůbec nejsou zahrnuty již publikované výsledky na dané téma. Přestože, jak student sám uvádí v závěru, je „určení elastických konstant při teplotě absolutní nuly v literatuře zcela běžné“, žádné porovnání s předchozími výsledky se v práci nenachází. Je zcela opomenuta i nedávno publikovaný článek Phys. Rev. B 91, 104105 (2015) od jedné z předních skupin v tomto oboru, který se zabývá naprosto stejným tématem, ale nejde tak daleko jako předkládaná práce. To svědčí o tom, že přes všechny svoje nedostatky je posuzovaná práce opravdu aktuální a dosahuje skvělých výsledků. Vzhledem k výše uvedeným nedostatkům jinak skvělé práce ji navrhuji hodnotit známkou dobře (C).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 92699