BLAŽÍČEK, D. Strukturní vlastnosti podpovrchových vrstev broušených ozubených kol a jejich vazba na parametry z analýzy Barkhausenova šumu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pavloušková, Zina

Cílem práce bylo srovnat parametry integrity povrchu získané nedestruktivní metodou analýzy Barkhausenova šumu s metalografickými charakteristikami, a dále pak zvládnutí odpovídající přístrojové techniky. Vytčené cíle byly splněny. Student k zadané práci přistupoval aktivně, pracoval samostatně. Největší slabinou práce byly nedokonalé formulační a jazykové schopnosti studenta, což se odrazilo i v předkládaném hodnocení práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Malec, Jiří

Na bakalářský projekt velmi slušná práce i s publikacemi výsledků ve světové odborné literatuře. Je vidět, že autor má i praktickou zkušenost s metodami, o kterých píše. Největší síla je v dobře aplikovatelných závěrech. Určitě se dílo bude nadějně rozvíjet i v diplomovou práci. Velmi pozoruhodné a přínosné je zejména experimentální podložení faktu, že první stadia poškození povrchu po broušení jsou detekovatelná mikromagneticky (metodou analýzy Barkhausenova šumu) a přitom na metalograficky hodnocených strukturách tyto stupně poškození ještě nejsou patrné. Práce je tedy i dobrým příspěvkem do diskuse o brusných spáleninách i o gnozeologických diskusích o tom, že existuje jen to, co je vidět. Na druhé straně nejslabší je jazyková stránka práce, psané velmi neobratnou češtinou. Na straně13 je například jednořádková věta obsahující čtyřikrát slovo „pohyb“ a vrcholem je hrubá chyba na straně 17. Obsahová úroveň ovšem bohatě vyváží formální nedostatky. Otázky: 1. Jak dojde ke zvýšení životnosti součástí po kuličkování? (str. 15) 2. Jak závisí rychlost zvukové vlny na napětí? (str. 18) 3. V čem spočívá přínosnost Barkhausenova experimentu pro vývoj kvantové fyziky? (str. 20) 4. Jak závisí amplituda Barkhausenova šumu na tvrdosti? (str. 27 – jen napětí?) Primárně je... 5. Co je to „perlit“ str.42.?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 91706