DAVID, J. Příprava a vlastnosti biokeramických porézních materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotná, Lenka

Hlavním cílem bakalářské práce studenta Jakuba Davida bylo sepsat literární rešerši zaměřenou na porézní biokeramické materiály. I přesto, že experimentální část od studentů oboru Základy strojního inženýrství není vyžadována, student připravil sadu porézních keramických vzorků a pokusil se je charakterizovat. K řešení zadaného úkolu přistoupil aktivně a pravidelně docházel do laboratoře. Bohužel toto nasazení polevilo před dokončením a odevzdáním práce, v čehož důsledku nebyly vyhodnoceny všechny experimenty a v textu zůstalo mnoho zbytečných chyb. Celkově hodnotím práci kladně, zejména pak literární rešerši, ve které student čerpal z velkého množství anglicky psaných recenzovaných publikací. Předkládaná práce splňuje požadavky kladené na tento typ práce, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím ji známkou C / dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Ručková, Jana

Cíle bakalářské práce studenta Jakuba Davida byly: 1) Sepsat literární rešerši zaměřenou na porézní biokeramické materiály, 2) Pomocí zvolené techniky připravit porézní keramické materiály a 3) Charakterizovat vlastnosti připravených materiálů. Práce s rozsahem 38 stran je členěna do pěti stěžejních částí. Ihned po krátkém a přehledném úvodu se student věnuje rozsáhlé literární rešerši na téma biomateriály, tkáňové inženýrství kosti a porézní biokeramické materiály. Experimentální část pak zahrnuje popis použitých chemikálií, přípravu vzorků biokeramických porézních materiálů pomocí metody přímého pěnění (in situ), dále stanovení biodegradace připravených vzorků a na závěr experimentální části je uveden postup pro charakterizaci připravených vzorků. V části popisující dosažené výsledky se student věnuje hmotnostnímu úbytku a smrštění po tepelném zpracování připravených vzorků, dále porozitě a velikosti pórů v závislosti na množství keramického prášku a vody v reakčním systému a také vyhodnocení degradability připravených vzorků porézních biokeramických materiálů. V závěru práce student shrnuje dosažené výsledky a diskutuje splnění cílů bakalářské práce. Z formálního hlediska je práce členěna přehledně, literární rešerše je zpracována velice podrobně a je rozšířena o praktickou část zaměřenou na biokeramické porézní materiály. Nicméně celkově se v práci vyskytuje velké množství pravopisných chyb, které by byly snadno odstranitelné po důkladnější kontrole. Konkrétně bych pak chtěla vytknout například nesrovnalost v abstraktu, kde student popisuje testování degradability v simulované tělní tekutině, nicméně v práci popisuje testování degradability v Tris-HCl. V textu dále chybí vysvětlení mnoha zkratek (např. PCL, PLGA, PGA, PLLA), některé zkratky jsou vysvětleny až o několik stran později (např. HA, TCP). Přestože je práce psána v českém jazyce, vyskytují se v ní zbytečně anglická slova (např. rovnice (1), (3); Obr. 2.6 a 2.7). Jako velký prohřešek považuji absenci popisu či vysvětlivek k obrázku 3.3, respektive 3.8, díky čemuž není jasné, o které vzorky konkrétně se na obrázku jedná. Ve výsledcích dále postrádám ukázku mikro morfologie připravených vzorků (např. pomocí SEM snímků). Za celkem nešťastné považuji studentovo poměrně radikální vyhodnocení rychlosti degradability z pouhých 4 hodnot. Tímto pro mne neuváženým závěrem si sám znehodnotil jinak pěkné a dobře zpracované výsledky. Student vypracováním této práce prokázal schopnost získat přehled v dané problematice sepsáním teoretické části, shromáždit a interpretovat výsledky získané v experimentální části a shrnout je do závěru. Student celkově splnil zadání bakalářské práce a i přes uvedené nedostatky doporučuji práci k ob

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 92721