MIKUŠ, T. Studium struktury materiálů vyrobených technikou SPS z binárních směsí prášků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jan, Vít

Svou bakalářskou práci vypracovával Tomáš Mikuš samostatně a iniciativně. Seznámil se s doporučenou literaturou a zpracoval experimentální materiál se zajímavými výsledky. Experimentální materiál byl připraven na partnerské unverzitě v Singapuru a výsledky těchto experimentů v podobě tablet kovového materiálu nebyly doposud podrobeny analýze. Při své práci prokázal Tomáš Mikuš schopnost porozumět pro něj poměrně neznámým materiálům. Z teoretické znalosti postupu, kterým byl experimentální materiál vytvořen a s použitím metalografických analýz dospěl k popisu mikrostrukturního stavu obou studovaných materiálů a k diskuzi jejich reakcí na ohřev a ochlazování. Samotná příprava a analýza zkoumaných materiálů kladle poměrně vysoké nároky na přípravu vzorků, neboť se jednalo o vzorky porézní a zároveň obsahující velmi jemné precipitáty. Dle méh názoru svou prací pan Tomáš Mikuš prokázal dostatečnou úrověň znalostí a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Moravčík, Igor

Predložená práca sa zaoberá štúdiom štruktúr vznikajúcich v binárnych práškových zmesiach po kompaktácii metódou SPS. V literárnej rešerši sa venuje binárnym diagramom Fe-Al a Fe-Cu a všeobecnej teorii difúzie. Táto časť je dobre spracovaná s vekým množstvom citácii. Namiesto všeobecnej teórie difúzie by podľa môjho názoru bolo omnoho zaujímavejšie viac sa venovať skutočným vlastnostiam a potenciálnemu použitium zliatin v spomínaných systémoch. V experimentálnej časti venuje mikroštruktúram vyrobených materiálov a ich termálnou analýzou. Je prehľadne spracovaná, ale s pomerne krátkou a málo obsiahlou diskusiou. V charakteristike úkolu práce bol spomenutý návrh ďalšieho tepelného spracovania pre prípravu materiálov. .Tomu sa ale v diskusii výsledkov vôbec nevenuje pozornosť. Tak isto opis expermentálnych metód je pomerne krátky, chýba napríklad procesný diagram SPS, kde by bolo možné vidieť rýchlosť ohrevu, priebeh tlaku a tak isto popis použitých čistých práškov... Predložená práca spĺňa všetky požiadavky na tento typ práce odporúčam ju k obhájenium.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92717