POCZKLÁN, L. Příprava objemové SiC keramiky pokročilými slinovacími metodami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Kachlík, Martin

Cílem bakalářské práce Ladislava Poczklána bylo sepsat ucelenou literární rešerši zaměřenou na metody přípravy objemové keramiky na bázi karbidu křemíku a v experimentální části pak tuto keramiku připravit pomocí pokročilých slinovacích metod (např. Spark Plasma sintering, Gas Pressure sintering). Jako poslední krok měl autor získané výsledky vyhodnotit a porovnat výhody a slabiny použitých metod. Student v rámci řešení této práce velmi rychle získal všechny potřebné teoretické i praktické znalosti a dovednosti. Po celou dobu přistupoval k zadaným úkolům aktivně a zodpovědně a jeho vůli odvést dobrou práci nezlomila ani havárie jedné z pecí, na které byla plánována velká část jeho experimentů. Díky časové náročnosti opravy tohoto zařízení byl poslední cíl jeho práce upraven a místo dvou použitých slinovacích metod tak porovnával slinovatelnost dvou komerčně dstupných práškových materiálů. Z počátku se student obtížněji orientoval v databázích odborných periodik a měl tak problémy s vyhledáním většího množství potřebné anglické literatury. To je ale vzhledem k poměrně úzce vytyčené oblasti hlavní části rešerše a jeho doposud malým zkušenostem v rešeršní práci pochopitelné. Přes všechny průvodní komplikace se autorovi podařilo sumarizovat a přehledně uspořádat potřebné informace, které byly následně využity při vyhodnocení výsledků experimentální části práce. K experimentům přistupoval s důkladností a pečlivostí, které byly pro jejich následné zpracování nutné. Výsledky vyhodnotil samostatně, logicky je uspořádal a porovnal s daty z odborné literatury. Celkově proto hodnotím jeho práci A / výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pouchlý, Václav

V rámci bakalářské práce student vypracoval ucelenou literární rešerši ze zaměřením na metody přípravy objemové SiC keramiky a provedl experimentální přípravu SIC pomocí některé pokročilé slinovací techniky. První částí práce je teoretická rešerše, která se zabývá vlastnostmi pokročilých keramických materiálů, výrobou keramických prášků a speciálními metodami jejich slinování. Tato 23 stránková rešerše má jasnou strukturu, členění a obsahuje přiměřený počet ilustrativních obrázků a tabulek. Ke zpracování této části student použil 25 převážně cizích literárních zdrojů. Experimentální práce se zabývá přípravou SIC. Tato část je poněkud kratší, pravděpodobně díky neuskutečnění naplánovaných experimentů pomocí techniky Gas pressure sintering díky havárii přístroje. Nicméně výsledky provedeny v druhém zařízení: Spark Plasma Sintering byly úspěšné. Touto technikou student připravil vzorky o výsledné relativní hustotě 95.8 % při teplotě 2200 °C s 5 minutovou výdrží. Právě nutnost použití takto vysokých teplot pro přípravu SiC odkazují na nelehkou úlohu zařízení, které musí vydržet tyto extrémní podmínky. Student ovšem při odstávce jednoho ze zařízení byl schopen práci úspěšně dokončit, což odkazuje na jeho schopnosti improvizace a zodpovědnosti. Práci bych vytknul neuvedení mikrostruktury vzorků, které by mohly ukázat na velikost zrn v hotovém výrobku, aby bylo možné jej lépe porovnat s ostatními autory a velice stručný abstrakt. Tyto výtky ovšem nesnižují kvalitu práce. Celkově hodnotím práci pozitivně a uděluji známku A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 93015