ZBAVITEL, J. Openfoam: možnosti open-source CFD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozák, Jiří

Zadání bakalářské práce lze rozdělit na dvě základní části. První část je zaměřená na seznámení se s možnostmi prostředí OpenFoam, druhá pak na praktické výpočty. Celá práce má sloužit jako úvod do problematiky CFD výpočtů a zároveň jako návod pro první kroky v prostředí OpenFoam. Lze konstatovat, byť s výhradami, že autor toto zadání splnil. V teoretické části se autor zabývá základy výpočtového modelování proudění, strukturou úlohy v prostředí OpenFoam a možnostmi tohoto prostředí. Některé kapitoly jsou značně povrchní a nepřináší větší množství podstatných informací (např. kapitoly 2.2, 2.3.4). V této části práce chybí rešerše článků prezentujících výsledky simulací provedených pomocí jednotlivých solverů uvedených v textu. Ve druhé části se autor zabývá výpočtem vírové stezky vznikající za kruhovým profilem. Tato pasáž má svá slabá místa. Zejména popis sítě a závěrečné vyhodnocení výsledků by si zasloužily mnohem větší prostor. Vzhledem k tomu, že úlohy měly být zpracovány formou návodu, bylo by vhodné doplnit popis programu ParaView. Matoucím dojmem pak působí graf průběhu odporové síly v závislosti na čase (obr. 15, str. 44). Přes výše zmíněné nedostatky doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Moravec, Prokop

Tématem bakalářské práce je OpenFoam: možnosti open-source CFD. Zpracování tohoto tématu mělo za úkol podat stručný a výstižný návod pro začínající uživatele programu OpenFoam. První a největší část práce se zabývá popisem možností a funkcí programu. Zde bych autorovi vytkl především velkou stručnost u určitých pasáží (podkapitol) – např. kdyby autor u výpisu solverů (podkapitola 2.3.2) doplnil i příklady simulací, které využívají dané solvery, zvýšila by se tak kvalita i čtivost dané části. Druhá část se poté věnuje simulaci a analýze Kármánovy vírové stezky. Právě tato část postrádá potřebných kvalit. Na str. 35 autor počítá rychlost U (využívá dynamickou viskozitu) a odkazuje se na vztah uvedený ve třetí kapitole (ten naopak využívá kinematickou viskozitu). Poté v této části chybí podrobnější informace o výpočetní síti či větší zdůraznění dosažených výsledků. Autorovi bych ještě vytkl následující: -obsah práce zasahuje do okrajů -str. 14 a 15 dole: nevhodně umístěny nadpisy -a hlavně absenci seznamu použitých zkratek a symbolů I přes tyto výtky bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 92641