REPATÝ, M. Modifikace upínacího systému disků pro simulátor elastohydrodynamického kontaktu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Košťál, David

Student ve své práci analyzoval současný, již řadu let, používaný systém upínání disků a v souladu se zadáním začal vypracovávat alternativu, která by řešila existující nepříjemnosti v podobě obtížného vyjímání disku z tribometru a jeho házení. Během práce navíc došlo k dalšímu požadavku na vypracování a to realizovat celý systém upínání v poměrně omezených prostorech, aby bylo možno využít nového objektivu pro IR kameru s podstatně kratší pracovní vzdáleností a většími rozměry, než dříve používané objektivy Nikon. Student tedy navrhl několik koncepčních variant a jednu zvolenou zpracoval až do podoby výkresové dokumentace, která je, až na drobné chyby, na dobré úrovni. Systém upínání hodnotím, vzhledem k prostorovým možnostem v zařízení, jako zdařile vyřešený a po výrobě patrně i praktický. Mechanismus vyhazování disku, či spíše jeho zvednutí do míst, kde jej lze již uchopit rukou, je jednoduchý, nicméně taktéž praktický. V této části bych preferoval pružinu nevyrábět, ale vybrat z katalogu některého z výrobců již existující. Myslím, že by to bylo značně levnější, než vyrábět na zakázku jeden kus. K mechanismu centrování mám ovšem výtku k jeho komplexnosti, která se projevila i v nabídnuté ceně výroby, která je 260, resp. 295€. Celá součást by asi šla překonstruovat tak, aby neobsahovala tolik obrábění, což se projevilo na ceně. Například využít montáž z více kusů, nebo přinejmenším konstruovat součást tak, aby byla využitelná pro oba průměry disků, což je dle mého názoru možné. Tato varianta je zvážena v diskuzi, ale již není dovedena do podoby výkresu. Soudím ovšem, že i v současné variantě by systém byl funkční, čímž je splněn hlavní cíl práce. Práci tedy doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Šperka, Petr

Bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem úprav, které si kladou za cíl zlepšit manipulaci při vyndávání a centrování disku v existujícím experimentálním zařízení - optickém tribometru. V první části práce je obsažen přehled několika existujících řešení, kterými se lze inspirovat. Na základě analýzy problému jsou navrženy dvě a dvě varianty koncepčního řešení daných problémů. Výsledné varianty včetně nového systému upnutí disku s menšími rozměry jsou dále rozebrány v kapitole konstrukční řešení. Pozitivně hodnotím především schopnost autora analyzovat problém a celkovou úroveň práce. Kritiku spatřuji především v chybějících výpočtech očekáváných základních funkčních parametrů navrhovaných konstrukcí jako je očekávaná přesnost ustavení středu disku, nebo upínací síla či maximální moment, který je schopný nový systém upnutí disku přenést. Také si nejsem jistý, jestli složitost a cenová náročnost navrženého systému centrování je dostatečně opodstatněna nutností centrovat na vnější průměr disku a nemohlo být využito díry v disku. V kapitole konstrukční řešení mohla být na úvod vysvětlena funkčnost celku pomocí schématu a posléze popisována konstrukce dílčích součástí. I přes zmíněnou kritiku předložená bakalářská práce splňuje cíl.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 91781