JACHAN, T. Analýza požadavků oceňovacích standardů RICS a jejich aplikace v posudku o ocenění majetku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kledus, Robert

Práce splňuje stanovené cíle. Podrobně na základě analýzy informačních zdrojů a jejich zpracovaní vhodným způsobem analyzuje požadavky standardů RICS na osobu znalce, náležitosti znaleckého posudku a činností znalce při zpracování posudku a to ve vazbě na legislativní požadavky platné v ČR. Zvláště je nutno ocenit, že analýzy jsou zpracovány ve vazbě na vymezené podstatné prvky objektu znalectví, které jsou dále strukturovaně analyzovány. Práce čerpá z vhodných zdrojů, jsou v ní některé formulační a formální nedostatky, které významněji nesnižují odbornou úroveň práce. V analytické části by bylo vhodné přehledové tabulky doplnit o ještě podrobnější komentáře. Vlastní aplikace dosažených výsledků do vzorového ocenění je zpracována přehledně a vhodně odděluje specifické požadavky standardů RICS od obecných požadavků na znalecký posudek. Autor pracuje s vyjasněnou strukturou pojmů a prokazuje schopnost samostatně se orientovat v předpisech, které nejsou zcela běžně využívány pro oceňování na území ČR a utvářet z nich vlastní kvalifikované závěry.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pavlíková, Andrea

Úroveň zpracování diplomové práce je velmi dobrá, práce splňuje základní cíle zadání, podrobně na základě analýzy informačních zdrojů a jejich vyhodnocením shrnuje požadavky standardů RICS na osobu znalce, činnost znalce při zpracování posudku, náležitosti znaleckého posudku v souvislosti s legislativními požadavky platnými v ČR. I přes drobné nedostatky není odborná úroveň diplomové práce snížena. Vzorový znalecký posudek je zpracován výborně, včetně velmi dobrého popisu posuzované nemovitosti, podrobném přehledu srovnatelných nemovitostí a závěrečného porovnání. Pro přehledný průzkum možnosti širšího využití standardů RICS v ČR byla provedena i SWOT analýza, a doporučení dalšího postupu dokončení analýzy zbývajících prvků znalecké soustavy – znaleckého problému a znalecké soustavy. Autor prokázal schopnost se v dané problematice velmi dobře orientovat a utvářet vlastní kvalifikované závěry.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Cílem diplomové práce bylo shrnutí hlavních zásad pro zpracování posudků podle standardů RICS a jejich tvůrčí aplikace při vytvoření vzorového posudku na ocenění nemovitostí. Základního cíle bylo touto diplomovou prací dosaženo.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Práce na základě analýzy informačních zdrojů analyzuje požadavky standardů RICS, včetně vymezení základních pojmů a principů a jejich implementace při zpracování znaleckých posudků.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Úroveň a rozsah zpracování diplomové práce je velmi dobrá, zejména ve vazbě na podstatné prvky objektu znalectví, které jsou dále strukturovaně analyzovány.
Obtížnost a správnost řešení A Vlastní aplikace dosažených výsledků do vzorového ocenění je provedena velmi dobře a přehledně, včetně specifických požadavků standardů RICS v návaznosti na obecné požadavky na znalecký posudek. Velmi dobrá orientace v předpisech, které nejsou zcela běžně využívány pro oceňování v ČR.
Přínos pro praktické i teoretické využití B I přes drobné nedostatky lze práci využít k praktickému a teoretickému využití
Odborná jazyková úroveň A Odborná jazyková úroveň diplomové práce je velmi dobrá a přesná, s orientací v problematice.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Písemná i grafická úprava je přes drobné nedostatky velmi dobrá, včetně uvedení zdrojů a citací.
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 33448