KAPLAN, T. Vizualizace vektorů magnetického pole v reálném čase [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Matějásko, Michal

Student ve své bakalářské práci vyvinul prototyp zařízení pro snímání magnetické indukce. Toto zahrnovalo návrh hardware zařízení, tvorbu software, který zařízení ovládá a také tvorbu jednoduchého uživatelského rozhraní pro obsluhu zařízení a interpretaci výsledků v prostředí Matlab. Bez výrazných předchozích zkušeností student zvládl zpracovat všechny výše zmíněné části. Během své práce se rovněž seznámil s problematikou a možnostmi automatického generování kódu a jeho aplikací na cílovou platformu. Dále pak zvládl pojmout potřebnou problematiku použitých sběrnic a rovněž základy stavové logiky. Vlastní psané práci musím vytknout zejména úpravu. V práci se nachází několik prázdných míst, které by zde být nemusely (např. str. 16, 24, 25). Vhodnější úpravou velikostí obrázku a jejich umístění v textu by se tento problém snadno vyřešil. K tomu se váže i, podle mě nevhodné, umístění několika obrázků vzhledem ke zmínkám v textu. Např. v prvním odstavci kapitoly 3.2 jsou odkazy na obrázky, které se v nalézají až o 2 respektive 3 strany dále. Toto zbytečně nutí čtenáře trochu nepohodlně listovat. Dále v práci postrádám hlubší popis řešených a překonaných problémů. Během vlastní realizace se jich vyskytlo nemalé množství. S tím také souvisí dle mě slabá interpretace dosažených výsledků. Na práci chválím zejména snahu o modulární přístup ať už k hardwarové anebo softwarové části a popis jednotlivých částí a propojení zařízení (např. pomocí schéma na obr. 3.1, úryvky kódu apod.). Jelikož se jedná o komplexní, praktickou práci, je zřejmé, že se v průběhu jejího řešení vyskytlo množství netriviálních překážek, které bylo potřeba překonat. Každá dílčí část řešení byla poměrně obsáhlá a myslím si, že ve výsledku zvládnutá. Výsledek práce bohužel poznamenala nevhodná organizace času studenta, která se rovněž promítla do kvality výsledného textu práce a nedotažení bodu č. 5 zadání do požadovaného konce. Přes všechny výše zmíněné i nezmíněné nedostatky student vykonal velké množství práce, která rozsahem a komplexností přesahuje mnohé jiné. Práci tedy hodnotím výslednou známkou B a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vejlupek, Josef

Student dle mého prokázal své mechatronické schopnosti, které jsou na velmi dobré úrovni. Bakalářská práce je co do objemu odvedené technické práce poměrně dost obsáhlá a i poměrně různorodá, tudíž poměrně dost náročná, obsahuje snad všechny aspekty mechatronického systému (návrh celého řešení jako celku, návrh a realizace elektroniky, návrh a realizace FW + SW, mechanika - byť jednoduchá). Práci hodnotím jako velmi dobrou (B). Chybí v podstatě asi jen poslední část bodu 5 (kompenzace statického pole v zobrazení). Dále mám drobnou výhradu k experimentu popsaném v kapitole 2.6, který bych si dokázal představit na trochu profesionálnější úrovni. Následující text není zamýšlen ke čtení při obhajobě, je to jen komentář pro studenta: K elektronice: ISO7242 není ani tak kvůli různým úrovním logiky, jako spíše kvůli galvanickému oddělení od PC, zamezení tvorbě zemních smyček, snížení zavlečení rušení. Ke konfiguračnímu subsystému: prioritu není potřeba nastavovat. Inicializace periferií se provádí vždy před spuštěním hlavní smyčky (snad jediná výjimka jsou rekonfigurace, případně další vlastní úpravy - custom code) komunikace: "byt" je příbytek. Správný český termín, který jste měl zřejmě na mysli je bajt (anglicky byte), obvykle se značí "B". dále pak rozlišujeme bit, 1 bajt má obvykle 8 bitů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 93135