RŮŽIČKOVÁ, L. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Karas, Michal

K obhajobě přikládám následující otázky: 1) Mohla byste odůvodnit očekávaný růst zakázek resp. výkonů vyvolaný navrhovaným navýšením mzdových nákladů? 2) Na straně 80 a 82 práce vysvětlujete nadprůměrné hodnoty mzdové produktivity vyšším využitím externích zdrojů, mohla byste toto tvrzení více objasnit?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Většina návrhové části řeší problematiku udržení pracovního kolektivu a z finanční stránky s tím spojenou problematiku osobních nákladů. Autorka navrhuje navýšení osobních nákladů, ať již růstem mezd či růstem počtu pracovníku. Aby daný návrh vedl ke zlepšení finanční situace, musí dojít k nadproporcionálnímu růstu výkonu, s čímž sice návrh počítá, ale nijak jej nezdůvodňuje resp. neobhajuje. Pokud by k růstu výkonů nedošlo vedl by daný návrh ke zhoršení finanční situace. Návrh rovněž naznačuje i zavedení motivačního systému, ale nijak jej dále nespecifikuje.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků D
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D Struktura práce neodpovídá zadání práce.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Jindřichová, Žaneta

Autorka bakalářské práce adekvátně a strukturovaně rozebírá jednotlivé teoretické ukazatele finanční analýzy, které vhodným způsobem porovnává v praxi s uvedenou firmou. Kladně hodnotím užití PEST analýzy ke srovnání makrookolí a konkurence v tržním prostředí a detailní SWOT analýzu. V rámci rozboru ukazatelů však postrádám detailnější (interní) objasnění příčin, které k jejich změnám vedlo. Celkové hodnocení a návrhy na zlepšení však odpovídají daným kritériím a bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 95135