VESELÝ, T. Tvorba investičního portfolia na základě výsledků hospodaření emitentů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

V souladu s hlavním cílem se autor pokusil navrhnout sestavení poortfolia cenných papírů pro individuálního investora na základě výsledků hospodaření emitentů jednotlivých cenných papírů. Jednalo se zejména o akcie obchodované na dvou českých burzách s cennými papíry (Burza cenných papírů Praha a RM-Systém). Protože však byly sestaveny tři portfolia se (zamýšlenou) nižší mírou rizika, rozhodl se autor využít i dluhopisů. Autor neuvedl, podle jakého kritéria si vybral jeden konkrétní státní dluhopis do navrhovaných portfolií a jen některé z vybraných akciových titulů. Stejně tak nejsou v práci zmíněny jiné metody stanovení vnitřní hodnoty akcie. U některých tvrzení nejsou doloženy zdroje, z kterých je možné informace ověřit (např. fakt, že české domácnosti dávají přednost držení peněžních prostředků v hotovosti nebo na účtech v bankách). Návrh otázky: Na str. 49 se můžeme dočíst, že "...je o dluhopisech obecně známo, že jsou téměř bezrizikové." - Je tomu tak skutečně?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Širůček,, Martin

"Cíl práce je nastavený vhodně, o vhodnosti metodiky lze diskutovat, především co se týče kritérií výběrů jednotlivých titulů do portfolia dle např. ukazatele P/E či P/BV, ROE, EPS apod. Naplnění cíle mi ale poněkud ""pokulhává"". Především mi chybí zdůvodnění podílu jednotlivých společností v portfoliu. Navíc (což je pozitivní) autor při tvrobě 3 portfolií uvažuje nízkou/střední/vysokou míru rizika. Chybí ale vysvětlení toho jaká je tedy daná míra rizika, jak se mění celkové riziko porftola při změně vah jednotlivých společností, resp. vyšším či nižším podílu dluhopisů."

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 94863