KONEČNÁ, P. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Žižlavský, Ondřej

Osobní konzultace studentka Petra Konečná nevyužila během zpracování bakalářské práce, což se odrazilo na její kvalitě. Předložená bakalářská práce je na samé hranici připuštění k obhajobě. Za největší slabiny považuji provedení a kvalitu analytické i návrhové části. 1) Na straně 45 je uvedena SWOT analýza. Chybí diskuze k jednotlivým faktorům, jak je studentka identifikovala? 2) Na straně 48 nebyla dodržena metodika výpočtu Indexu IN05, resp. podmínka maximální hodnoty členu B. 3) Stany 49-60 prezentují výsledky horizontální a vertikální analýzy. Vypočtené hodnoty jsou doprovázeny pouze vágním komentářem zjištěných hodnot. Postrádám vysvětlení příčin vývoje zvolených položek. 4) Fatální chyby v terminologii, ať písemné (strana 78: „…nejoptimálnějších hodnot…“) nebo faktické. Studentka prezentuje výsledné hodnoty poměrových ukazatelů s naprosto chybným označení jednotek, viz. Tabulky 11 a 15 (ukazatele likvidity v tis. Kč), Tabulky 12 a 16 (ukazatele aktivity v tis. Kč), Tabulky 13 a 17 (ne všechny ukazatele zadluženosti jsou v %). 5) Diskuze k výsledkům poměrových ukazatelů je více založena na popisu teorie. Zde jsem očekával komentář aktuálního stavu, který chybí. V rámci rozpravy doporučuji položení níže uvedených otázek: 1) Jaký přínos bude mít pro podnik SEALL s.r.o. zavedení e-shopu? Vyčíslete alespoň reálnou a pesimistickou variantu. 2) Je pro podnik SEALL s.r.o. nezbytné přijímat na e-shopu platby v eurech, když v současné době působí pouze na české trhu? Uvažujete bankovní poplatky? 3) V kapitole 4.2 doporučujete proniknutí na zahraniční trh. Proč jste zvolila zrovna Německo? Makroekonomický pohled ČSÚ je jedna věc, ale analýza trhu pro dané odvětví, v němž podniká SEALL s.r.o., věc druhá. Doplňte analýzy německého trhu a zdůvodněte svou volbu. 4) Na straně 83 uvádíte průměrnou dobu obratu pohledávek 57 dní. Jaká je splatnost uváděná na vystavených fakturách? Jak konkrétně budou realizována jednotlivá opatření pro oblast řízení pohledávek. Vyčíslete potenciální přínosy a náklady Vámi navrhovaných opatření.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů E
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Praktická využitelnost výsledků E
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Pitrová, Lada

Posuzovaná bakalářská práce svým rozsahem splnila zadané požadavky. Vyskytly se v ní drobné formální nedostatky, jako jsou chybějící citace na straně 80 – E-shop a na straně 85 - Faktoring a Forfaiting. Dále pak chybné jednotky u některých tabulek v analytické části. V úvodu analytické části (strana 45) byla uvedena SWOT analýza, pouze však prostý výčet jednotlivých faktorů. Ty by bylo vhodné více rozvést a okomentovat. Uvedené komentáře k výpočtům jednotlivých ukazatelů postrádají lepší aplikaci teorie. Výpočty by měly být dány do přímé souvislosti s doporučenými hodnotami. Závěry dílčích částí analýzy jsou pouze elementárním popisem zjištěného stavu, nezabíhají do hloubky. Studentka v práci uvádí, že čerpala pouze z výkazů společnosti, což je zřejmě příčinou výše uvedeného. V návrhové části jsou uvedeny pouze finanční prostředky na zavedení navrhovaných opatření nikoli však prostředky na následný provoz. Nepočítá se ani s neúspěchem a s ním spojenými finančními náklady. Kladně hodnotím použití cizojazyčné literatury a celkově vysoký počet použitých zdrojů. I přes dílčí nedostatky byl celkový cíl naplněn. Práci tedy doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků D
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 94969