MARUNIAKOVÁ, Z. Shapleův vektor v ekonomii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrdina, Jaroslav

Práce má dobrou teoretickou úroveň, aplikace na poslaneckou sněmovnu je zajímavá. Zkoumání paralelního vývoje zisku mandátů a vyjednávací schopnosti je autorčin originální přístup a dosažené výsledky by mohli sloužit pro případnou další analýzu vývoje politické situace ve Slovenské republice.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Cílem práce bylo vybudovat aparát kooperativních TU her a jeho demonstrování na zvoleném příkladě. Těchto cílů bylo dosaženo, aparát byl vybudován v potřebné hloubce a jeho aplikace byla přínosná.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A Využití Shapleyho vektoru pro zkoumání vyjednávací schopnosti jednotlivých hráčů je poměrně neobvyklá interpretace. Nicméně po teoretické stránce dává smysl a jedná se tak převážně o autorčin originální přínos k dané problematice.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A V poslední kapitole je diskutován poměrný zisk mandátu vybraných politických stran parlamentu Slovenské republiky a příslušná Shapleyho hodnota příslušné strany (chápeme parlament jako koaliční strukturu). Ukazuje se, že absolutní volební výsledek se od reálné síly politické strany může výrazně lišit. Vyvozované závěry jsou dobře teoreticky podložené a i obecně platné.
Praktická využitelnost výsledků A Teorie her je v ekonomice už poměrně zavedená disciplína. V sociálních vědách a politologii své místo ještě hledá, ale o jejich užitečnosti nejsou pohyby.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Práce by si zasluhovala ještě další, hlavně jazykovou korekturu.
Práce s informačními zdroji, včetně citací A Práce z literaturou byla dobrá, studentka pracovala s více zdroji a to převážně v anglickém jazyce. Citace jsou v pořádku.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Návrat,, Aleš

Formulace jsou místy nepřesné a pro čtenáře těžko srozumitelné. Očekával bych také lepší okomentování/vysvětlení zaváděných pojmů, jejich popsání vlastními slovy a detailnější interpretaci výsledků. Některé pojmy jsou také pro účel práce zbytečné. Na druhou stranu, příklady použití teorie jsou velmi pěkné a výsledky zajímavé.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 90910