KAHANOVSKÁ, K. Fyzikálně-chemická charakterizace 3-hydroxybutyrátu ve vztahu k jeho bioprotektivním účinkům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Petr

Kristína Kahanovská se ve své bakalářské práci chopila poměrně náročného úkolu navrhnou a realizovat sérii experimentů za účelem stanovení takových fyzikálně-chemických charakteristik 3-hydroxybutyrátu, které by mohly napomoci k objasnění jeho bioprotektích účinků. Práce je součástí poměrně rozsáhlého výzkumu v dané oblasti, toto konkrétní téma však má poměrně malou oporu v již publikovaných pracích, což se projevilo ve fázi návrhu experimentální náplně práce, která se proti původnímu plánu poněkud protáhla. Vlastní realizace experimentů proto probíhala v časovém presu, avšak je třeba zdůraznit, že ke konkrétním experimentálním činnostem studentka přistupovala velmi svědomitě a pilně a prokázala při nich vysokou míru samostatnosti. Výsledkem řešení bakalářské práce je celá řada nových - převážně metodologických - experimentálních poznatků. Za všechny bych vyzdvihl především optimalizovanou metodu stanovení extrakčního koeficientu 3HB, která představuje cenný přínos a příslib pro budoucí studium vlastností 3HB. Lze konstatovat, že cíle práce, definované vedoucím v jejím zadání, byly splněny. Práci hodnotím stupněm "Velmi dobře (B)" a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Smilek, Jiří

Předložená práce studentky Kristíny Kahanovské je zaměřena na fyzikálně-chemickou charakterizaci 3-hydroxybutyrátu především s ohledem na jeho bioprotektivní vlastnosti. Nutno říci, že se jedná o velmi zajímavou tématiku aplikace fyzikálně-chemických metod na biologicky aktivní látky. Pro charakterizaci 3-hydroxybutyrátu a jeho protektivních účinků zvolila studentka metody dynamického rozptylu světla a tenziometrie. Jedním z dílčích cílů předložené bakalářské práce bylo vyvinutí a optimalizování metody extrakce 3-hydroxybutyrátu do nepolárních rozpouštědel, kdy tato vyvinutá metoda by měla sloužit ke stanovení koncentrace 3HB v roztoku. Zadání bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši a následně navrhnout a realizovat sérii experimentů vedoucí k fyzikálně chemické charakterizaci 3HB. Zadání bakalářské práce bylo dle mého názoru splněno v plném rozsahu. Výtky mám ovšem k logickému členění práce. Práce je klasicky členěna na teoretickou část (4 strany), současný stav řešené problematiky (10 stran), experimentální část (2 strany) a diskuzi výsledků (10 stran). Proti tomuto členění bych nemohl nic namítnout, kdyby ovšem velká část kapitoly Současný stav řešené problematiky nebyla tvořena pouhou teorií bez jakéhokoliv náznaku rešerše. Navíc v teoretické části jsou zbytečně zmiňována fakta, která nemají s tématikou bakalářské práce zdánlivou souvislost (viz. Tab. 1 výpis různých druhů PHA, nebo Tab. 2. Fyzikální vlastnosti PHA a PP). Úroveň jazykového zpracování je v některých případech na nižší úrovni. Některá slovní spojení jsou často zmatečná a v některých případech nedávají smysl, což výrazně stěžuje orientaci v textu. V práci se vyskytuje také několik typografických nedostatků a překlepů (např. „řešerš“) a některá slova překládaná z angličtiny jsou nevhodně volena (např. „objemový stred“ by bylo lepší nahradit výrazem objemová distribuce velikosti částic). Kvalita zpracování výsledků a jejich interpretace je na obstojné úrovni, ovšem zasluhovala by si kvalitnější a propracovanější diskuzi. Mnohdy jsou uvedené grafické závislosti pouze popisovány, ovšem není uvedena podrobnější diskuze, proč tomu tak je (např. kap. 5.2.1 Stanovení zeta potenciálu lipázy v závislosti na přídavku 3HB). Přes výše uvedené nedostatky považuji práci studentky Kristíny Kahanovské za kvalitní, především z metodologického hlediska. Zcela jistě tato práce poslouží k rozšíření znalostí o fyzikálně-chemických vlastnostech 3-hydroxybutyrátu a jeho protektivních účincích při denaturaci proteinů. Bakalářskou práci hodnotím stupněm „B – velmi dobře“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 90968