BARTOŠ, M. Miniaturní nabíječ pro bateriový pack Li-ion 14,4V/2Ah [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vorel, Pavel

Obsahem bakalářské práce byl návrh a realizace nabíječe pro malý akumulátor Li-ion používaný pro osvětlení jízdního kola. Jádrem nabíječe byl blokující měnič s transformátorem o výkonu cca 35W napájený ze síťového usměrňovače. Součástí práce byl také návrh a realizace BMS obvodů akumulátoru, jež spolupracují s řídicími obvody nabíječe. Student se nejprve teoreticky seznamoval s principem činnosti a postupem návrhu blokujícího měniče a také studoval zapojení řídicích obvodů pro tento měnič. Jedná se o problematiku, která není zahrnuta ve výuce bakalářského studia, student však pravidelně docházel na konzultace, pronikl dobře do potřebných souvislostí a osvojil si potřebné znalosti. Aktivně pak pracoval na realizaci i na oživení celého nabíječe i BMS obvodů. Vedle schopnosti studovat problematiku v teoretické rovině velmi oceňuji studentovu manuální zručnost a pečlivost (např. při pájení), díky čemuž je výsledkem práce použitelný výrobek. S prací studenta jsem byl velmi spokojen, jeho práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Huták, Petr

Práce se zabývá návrhem a realizací spínaného zdroje pro nabíjení Lithium-iontové baterie. V úvodní části je popsána problematika sériového řazení článků baterie, nicméně chybí zde popis balančních obvodů a zdůvodnění zvolené koncepce jejich vynechání. Dále je zde popsáno standardní nabíjení těchto článků v režimu konstantní proud, konstantní napětí, ale navrhnutý zdroj v tomto režimu nepracuje. V další části je přehledně uveden návrh zdroje včetně všech podstatných výpočtů. Zde je trošku zmateně popsán princip regulace zdroje (kap. 5.5). V závěru jsou pak některé naměřené průběhy dokládající správnou činnost nabíječe. Zadání práce bylo splněno bezezbytku, zvolené řešení je vyhovující. Až na pár nevhodných formulací je po formální stránce práce v pořádku - např. „…napětí je filtrováno do stejnosměrného napětí..“, „…frekvence je upravena pomocí RC…“ (místo nastavena) apod. Práce je dobře graficky upravena, pravopisné chyby a překlepy se nevyskytují. Vzhledem k rozsahu práce a její realizaci však nejsou uvedené připomínky zásadní.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 91236