HORÁK, L. Analýza elektrických vlastností epoxidových pryskyřic s různorodými plnivy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Zadání bakalářské práce vycházelo z požadavků společnosti SYNPO, a. s. a jeho cílem byla analýza vlivu anorganických plniv na vlastnosti epoxidových pryskyřic ve střídavém a stejnosměrném elektrickém poli. Teoretická část je věnována vlastnostem a problematice sítění epoxidových pryskyřic, včetně chování polymerních materiálů v elektrickém poli. Experimentální část začala společnou návštěvou podniku v Pardubicích v loňském roce, kde si pan Horák odlil kompozitní epoxidové desky s různým plnivem, z nichž bylo připraveno několik sad zkušebních vzorků. Následně strávil větší množství hodin v laboratoři, aby proměřil vybrané teplotní závislosti jednotlivých vzorků. V průběhu měření měl student dostatek času, který využil na pravidelné konzultace. O dosažených výsledcích, jejich zpracování a možné interpretaci jsme následně společnými silami diskutovali. Svou svědomitou a pečlivou činností pan Horák předčil i leckteré diplomanty. Při zpracování student respektoval všechny požadavky uvedené v normě ČSN 01 6910 - Úprava dokumentů zpracovaných textovými procesory a současně nad ním vládla moje pevná ruka a přísný dozor. Výsledná typografická stránka práce představuje nejvyšší úroveň pečlivosti a je zpracována i do těch nejmenších detailů. Troufnu tvrdit, že by práce mohla být přímo vzorem pro ostatní studenty. I přes větší počet vzorků a realizovaných měření je rovněž v práci dodržen jednotný a přehledný styl všech tabulek, ostrost obrázků a grafických závislostí, které malebně dokreslují čtivý a dokonalý text. Doufám, že stejného dojmu nabyli i členové komise procházejíce práci v průběhu prezentace. V příloze se pak student nebál i experimentovat a jsou zde převedeny fotografie získané v průběhu výroby vzorků do extravagantní kreslené podoby, která však nemusí mít u všech kladný ohlas a úspěch. K sepsání bakalářské práce využil student dostatečného množství literárních zdrojů, které citoval v souladu s příslušnou ČSN normou, v kapitole “Literatura“. Student splnil zadání v plném rozsahu, práci doporučuji k obhajobě a pevně věřím, že v podobné tematice bude pokračovat v diplomové práci pod mým vedením, která bude součástí společně podaného projektu TRIO MPO. Snad?

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Kazelle, Jiří

Úkolem studenta Luďka Horáka bylo provedení analýzy současného stavu produkce a diagnostiky vlastností epoxidových zalévacích hmot v elektrotechnickém průmyslu, včetně popisu chemického složení a technologického zpracování. Dále bylo úkolem studenta prostudovat podstatu chování dielektrických materiálů v elektrickém poli, včetně přehledu diagnostických metod pro sledování jejich vlastností. Příslušné sady vzorků zalévacích hmot na bázi epoxidových pryskyřic s různým anorganickým plnivem byly připraveny ve spolupráci s firmou SYNPO a.s. Pardubice. Jejich vlastnosti byly měřeny ve střídavém a stejnosměrném poli při současném působení teploty. Bakalářská práce obsahuje 59 stran textu včetně seznamů symbolů, obrázků a tabulek. Teoretická část je popsána na 27 stranách, z nichž na stranách 23 až 27 jsou v krátkosti popsány metody měření vlastností dielektrických materiálů. Zbývající část je věnována praktické části a příslušným výpočtům. Teoretická část je zpracovaná v celku ve vhodném rozsahu a hloubce. Pojednání o analýze v oblasti elektroizolačních zalévacích hmot včetně požadavků na jejich vlastnosti, což byl požadavek uvedený v zadání a část o metodách měření vlastností dielektrických materiálů je však popsána až příliš stručně. V praktické části navrhl student experimenty, popsal způsoby měření a provedl potřebné výpočty. Zaměřil se na jeden druh modifikované nízkomolekulární epoxidové pryskyřice CHS-EPODUR 494-1667, který byl vyroben ve firmě SYNPO, a.s. v Pardubicích. Jako plnivo použil různé druhy mikromletých křemičitých písků. Formální zpracování písemné zprávy je na velmi dobré úrovni. K věcné stránce práce bych měl několik připomínek. - Na str. 30 je uveden stručný popis měřící soustavy. Není však popsán princip měření, resp. do jaké skupiny měřících metod popisovaných v teoretické části patří. - Na straně 40 student konstatuje, že v technické praxi se hojně používá souřadnicový systém ln x vs. 1/T, bez komentáře proč a co lze z takové závislosti zjistit. - V příloze 1 je poněkud diskutabilní kvalita obrázků. - V závěru práce student konstatuje, že permitivita ani ztrátový činitel nejsou závislé na přiloženém napětí. Není zřejmé z čeho tak usuzuje, když taková měření nebyla provedena. Autor dále konstatuje, že s rostoucí teplotou klesá vnitřní rezistivita, zvyšuje se ztrátový činitel a zvyšuje se permitivita, což jsou obecně očekávané výsledky. Postrádal jsem poněkud podrobnější hodnocení s případnou úvahou, jaké složky použitých písků mohly negativně ovlivnit dosažené vlastnosti vzorků. Mohu konstatovat, že práce je v souladu se zadáním projektu, až na velmi stručnou analýzu současného stavu v oblasti produkce a diagnostiky epoxidových zalévacích hmot v elektrotechnickém průmyslu. Vzhledem k výše uvedenému doporučuji práci přijmout k obhajobě a navrhuji hodnocení: 90 bodů

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 94663