KÁČEROVÁ, E. Rozpoznání hudebního žánru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Uher, Václav

Studentka během semestru pracovala samostatně, a pokud se vyskytl nějaký problém, tak ho konzultovala. Zadání bylo splněno, jenom mohlo být použito více různě dlouhých časových oken při několikanásobném vyhodnocování jedné písničky. Po formální stránce nemám k práci žádné výhrady. Práci hodnotím známkou B – 88 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Říha, Kamil

Předložená práce je co do rozsahu a struktury standardní a dostačující. Věcně je jí však možné vytknout mnoho nepřesností a chyb. Předně se autorka neubránila netechnickým a nepodloženým výrokům, které jsou v práci tohoto typu zcela nemístné, např.: „Práve farba tónu je tá charakteristika, ktorá robí hudbu takou zaujímavou.“ V části popisující principy extrakce příznaků se ve vzorcích vyskytuje např. tečka na řádku místo operátoru násobení, nevysvětlené symboly apod. Zásadním problémem práce je aplikační část, ze které vyplývá, že se autorka pouze pokusila o zopakování práce [15] toliko s rozdílem v implementační platformě s použitím plně zapouzdřené implementace příznakových extraktorů (jAudio) a algoritmů strojového učení (RapidMiner). Těžiště práce mohlo díky zapouzdření implementačních bloků spočívat v precizní práci s databází, jejíž podrobný popis v odevzdaných materiálech zcela chybí (výpis použitých skladeb, technické parametry, …). Další možností bylo pracovat s volbou či rozsahem příznaků, zatímco v práci je jejich výběr vzhledem k současnému stavu neúplný a nezdůvodněný. V experimentální části je nejdříve zbytečně popsána klasifikace pouze dvou žánrů, jádrem práce je pak klasifikace pěti žánrů a nejzajímavější možnost statistického zpracování segmentovaných záznamů je pouze nastíněna a nedopracována (viz otázka 2). Vzhledem k uvedeným výtkám a k faktu, že zadání bylo, byť nedbale, splněno, doporučuji práci hodnotit jako uspokojivou 60 body.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 93601