PÁLENÍK, L. Virtualizace architektury ARM a vývoj univerzální řídicí platformy pro embedded systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeman, Kryštof

Bakalářská práce studenta Luďka Páleníka se zabývá virtualizací architektury ARM a vývojem univerzální řidicí platformy pro embedded sytémy. V teoretické části jsou velmi podrobně popsány pojmy Internet věcí, Machine-to-Machine komunikace a virtualizační platformy. V praktické části pak student navazuje samotnou realizací univerzální řidicí platformy, kterou po jejím vytvoření i prakticky otestoval. Student po celý semestr aktivně chodil na konzultace a pracoval. Práce je po formální stránce velmi dobře zpracována, text logicky navazuje a je bez většího množství chyb. Student v ní prokázal, že má o problematice virtualizací a embedded systémů kvalitní znalosti. Práci navrhuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm A / 94 bodů

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Mašek, Pavel

Bakalářská práce studenta Luďka Páleníka se zabývá vývojem univerzální řídicí platformy pro embedded zařízení využívající architekturu ARM. Teoretická část práce obsahuje popis komunikačních principů pro IoT/M2M a následně se detailně zabývá dostupnými virtualizačními platformami. Jako prostředí použité pro vývoj aplikace na cílovou platformu je vybrán a popsán QEMU emulátor. Text je logicky členěn a poskytuje čtenáři potřebnou orientaci v problematice - student srozumitelně popisuje nutnost vývoje ve virtualizovaných prostředích a následnou portaci na cílové zařízení. Praktická část práce obsahuje popis vybraného modulu CM-T43, který slouží jako fyzické zařízení pro běh vytvořené aplikace. Vývoj aplikace je velmi dobře popsán a jen dokumentuje studentovo porozumění problematiky. Na závěr je prezentována funkčnost a to jak v komunikačním řetězci dnešních IoT systémů, tak zejména výsledky z ověřovacích testů pro sériovou linku a Ethernet. Po formální stránce obsahuje práce pouze minimum gramatických chyb a překlepů což jen dokládá kvalitu této bakalářské práce. Na základě výše zmíněných informací hodnotím práci stupněm A / 90 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 93636