HAMERSKÝ, J. Vliv dýchání na průběh elektrokardiogramu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolářová, Jana

Student vypracoval bakalářskou práci na téma Vliv dýchání na průběh elektrokardiogramu. Předložená práce obsahuje teoretický úvod do elektrofyziologie srdce, způsobu měření EKG, popisu EKG křivky a uvedení frekvenčního obsahu EKG signálu. Prostudoval respirační vlivy na činnost srdce a s tím související variabilitu srdečního rytmu a detekční metody respirace z EKG signálu. V praktické části navrhnul meřící protokol pro snímání EKG a dechové křivky a měření realizoval. Pomocí vlastní aplikace v Matlabu detekoval dechovou křivku z naměřeného EKG signálu metodou tachogramu RR intervalů, metodou sledování maximální výchylky QRS komplexu a metodou sledování plochy QRS komplexu. Detekovanou dechovou křivku z EKG srovnával s průběhem naměřené dechové křivky. Získané výsledky uvedl a diskutoval. Postup zpracování dat podrobně popsal včetně navržené aplikace. Student pracoval samostatně, byla aktivní během celého semestru a konzultace využíval minimálně. Práci studenta hodnotím velmi dobře a hodnotím stupněm B/86 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Janoušek, Oto

Velmi dobře koncipovaná bakalářská práce se věnuje detekci respirační křivky z elektrokardiogramu. Práce čerpá z důkladného teoretického rozboru elektrofyziologie srdce a fyziologie dýchání a je z ní patrné, že se student výborně orientuje v problematice. Student zvládl výborně popsat vliv krevního tlaku na variabilitu srdeční frekvence, tvořící jádro teoretické části práce, i přesto, že jde o poměrně náročné téma. Některé teoretické části práce, které nemají přímý vztah k zadané problematice, by však mohly být redukovány, aby byla srozumitelnější hlavní myšlenková linie. Praktická část práce je přehledná, výběr realizovaných detektorů dechové křivky je promyšlený a opírá se o poznatky získané literární rešerší. Realizace metod je funkční, navržená s ohledem na robustnost vůči šumu a dobře dokumentovaná. Ověření korektnosti detektorů bylo provedeno na skupině dobrovolníků pomocí měření změn objemu hrudníku během dýchání. Výsledky detekcí jsou přehledně interpretovány a jsou srovnány s referenčním signálem i vzájemně mezi sebou. Vliv řízeného a neřízeného dýchání na korektnost detekce je dostatečně diskutován. Práce zcela splňuje požadavky zadání a dosahuje odborné úrovně vyžadované pro bakalářskou práci. Její výbornou obsahovou úroveň však snižuje výskyt formálních nedostatků: práce obsahuje množství hrubek; všem obrázkům chybí odkaz v textu práce a jejich citace se objevuje přímo v legendě obrázku a navíc v nesprávném citačním formátu; v textu se autor odkazuje na tabulku popisující délku trvání srdečního cyklu, která však v práci chybí a naopak se v textu vyskytuje tabulka srovnávající tlaky v srdci, kterou text nijak nezmiňuje; první věta kapitoly 1.3.2 nemá konec; věta: “Respirační odlišení by také mohly být zprostředkován pomocí vtoků excitačních reflexních vstupy do pregangliových neuronů.“ nedává smysl; ve větě "Elektrody jsou umístěny tak, aby se srdeční elektrického pole dostatečně dobře odráželo." není jasné, co je míněno oním odrážením, atd. Uvedené nedostatky však kompenzuje přehledné členění kapitol a množství přehledných schémat a grafů, které čitelnost práce zvyšují, proto ji s přihlédnutím k výbornému technickému řešení hodnotím stupněm B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 93481