DĚCKÝ, M. LNA pro radioamatérská pásma [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Povalač, Aleš

Bakalářská práce je svým tématem i stylem zpracování cílena především na radioamatéry. Popisuje motivaci, návrh a realizaci nízkošumových předzesilovačů pro pásma 144 a 432 MHz včetně potřebných doplňkových bloků, jako jsou pásmové propusti, přepínací relé a sekvencer. Student provedl řadu měření na jím vyvinutých prototypech. Tato měření jsou v práci pečlivě zpracována, v řadě případů však chybí zhodnocení - diskuze naměřených hodnot. To se týká zejména bodu zahrazení IP3 a šumového čísla. Jako velice přínosnou hodnotím kapitolu srovnávající parametry běžných a vysokofrekvenčních relé, zde jsou naopak hranice použitelnosti pro jednotlivé změřené parametry podrobně diskutovány. V textu práce se místy vyskytují překlepy, slohové a drobnější pravopisné chyby. Celkově však zcela dle zadání student navrhl a vytvořil prototypy LNA včetně všech potřebných pomocných bloků. Kromě hardwaru naprogramoval základní firmware pro mikrokontrolér sekvenceru a demonstroval funkčnost celého systému.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Pospíšil, Martin

Bakalářská práce se zabývá návrhem nízkošumového zesilovače a souvisejících obvodů. Text práce má odpovídající rozsah, je logicky členěn a obsahuje minimum formálních nedostatků. V textu se však vyskytují překlepy a nevhodné formulace. Např. na str. 4 "Absolutně maximální rozsahy" bych nahradil za "Mezní hodnoty". Autor na str. 4 uvádí, že použitím monolitického LNA je vyřešena stabilita. Výrobce v aplikační poznámce AN-60-064 uvádí, že obvod nemusí být stabilní pro kmitočty pod 100MHz. Při použití LNA bez vstupního filtru by mohlo dojít k rozkmitání zesilovače, např. v případě příjmu nežádoucího silného signálu FM rozhlasového vysílání. Výrobce doporučuje zařadit přídavné součástky na vstup zesilovače, které zajistí stabilitu. Tyto však v návrhu nejsou použity. Výsledky měření zisku pomocí VNA a NFA se liší o 1,4 dB. Tento rozdíl již považuji za dostatečně velký na to, aby byl odůvodněn. Za hodnotnou považuji kapitolu 5, která se zabývá měřením a srovnáním vf parametrů jak běžných silových tak i vysokofrekvenčních relé. Získané parametry umožňují vybrat vhodné relé pro konkrétní použití. V kapitole 6.4.1 autor popisuje ošetření zákmitů tlačítek. Z textu mi není jasné o jaká tlačítka (v množném čísle) se jedná a zda jsou ošetřeny zákmity kontaktu transfer relé (v režimu DC testování cesty). Celkově je práce zdařilá, jen s drobnými nedostatky. Student zadání splnil, navrhuji 86 bodů (B).

Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 93359