ČERNÝ, L. Ponava - sportovně komerční areál - fotbalový stadion [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Student Luděk Černý řešil ve své diplomové práci fotbalový stadion pro Brno s možností pořádání mezinárodních zápasů na té nejvyšší úrovni. Projekt vychází z mnoha dokumentů, doporučení a norem, které český fotbalový svaz, mezinárodní fotbalová federace apod. o budování těchto nových sportovních stánků vydává. I přes mnohá omezení pro tvorbu takového typu prostor, která z těchto dokumentů plynou, dokázal Luděk Černý předložit osobitý a inspirativní návrh. Fotbalový stánek zapadá do konceptu řešení logicky vymezeného území této části města Brna, který přinesl společně s diplomantem Davidem Burešem ( viz. posudek vedoucího práce Davida Bureše). Diplomant potvrdil svůj zodpovědný přístup k plnění zadaných úkolů, který již prokázal během studia. Předvedl výkon, za který by se nemusel stydět žádný profesionál z oboru. Otázky a náměty k obhajobě: Nemám žádné další otázky k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A velmi zodpovědný, příkladný
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Mrva, Kamil

Student prokazuje znalosti dané problematiky

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Diplomová práce řeší sportovně-komerční areál Ponava a nový fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně. Urbanistické řešení je navrženo společně se studentem Bc. Davidem Burešem. Studenti se zabývají historií a důkladnou analýzou zadání. Celý areál je vyřešen citlivě, přínosem je návrh pochozí platformy, a také uzlových bodů v rámci zakomponováni Arboreta a nové zástavby. Koncept navržených komunikačních os vychází z urbanistické struktury nejbližší zástavby.
Architektonické řešení A Architektonický výraz samotného stadionu je poplatný dnešním potřebám, je výrazem soudobé architektury. Stavba je svým konceptem pokorně zasazena do zeleně. Zajímavým prvkem je řešení organické konstrukce pláště a vnitřních konstrukcí tribun. Dispozice jsou přehledné, postrádám plošné výměry daných prostor (m2). Student se zabýval ve své práci také požadavky UEFA a FIFA.
Provozní řešení A Provozní řešení je navrženo standardní danému tématu, je přehledné a jednoduché. Samostatné vstupy jsou vyřešeny pro VVIP, VIP hosty, dále pro diváky, hráče, zaměstnance, média. V podzemí jsou navrženy samostatné prostory pro parkování, a také úrovně obchodních pasáží a servisních prostor.
Technicko konstrukční řešení A Technicko konstrukční řešení, které student předkládá, je zvoleno adekvátně k zadání daného projektu. V návrhu je diskutabilní výkres: příčný řez hlavní tribunou, v prostoru garážového stání, přechod nosné svislé konstrukce tribuny z pozice založení stavby.
Formální úroveň A Předložena práce, včetně modelu je velmi přehledná, dokládá myšlenkový postup studenta. Chválím týmovou spolupráci na rozsáhlém území. Grafická úroveň je velmi dobrá. Prezentace je přesvědčivá
Navrhovaná známka
A
Body
95

eVSKP id 32309