ZDRAŽIL, M. Technologie pro uskladnění elektrické energie v elektrických vozidlech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Langerová, Petra

Autor se ve své práci zaměřil na různé technologie uchovávání elektrické energie v elektrických vozidlech, přičemž se hlouběji zabýval problematikou elektromobilů obecně. Práce je z hlediska obsahu logicky členěna na popis historie elektromobilů, současné situace a nejběžněji používaných technologií a perspektivou možného vývoje v budoucnost. Obsahově jsou zdroje poměrně kvalitně parafrázovány a práce je podložena dostatečně rozsáhlou nastudovanou literaturou. Autor na dané téma vypracoval celkem obstojnou rešerši, bohužel po stránce jazykové lze vytknout velké množství nedostatků, ať už se jedná o téměř absolutní absenci členů, překlepy, chybné předložky („equipped by“, „succeed against“), stylistické a lexikální chyby („in praxis“) nebo hrubé gramatické chyby („generation followed not until“, „it do not makes“). Je vidět, že autor svou práci za celý semestr ani jednou jazykově nekonzultoval. Práce je doplněna vhodnými obrázky a z formálního hlediska splňuje všechny požadavky, proto práci hodnotím dostatečně a doporučuji k obhajobě. Body: 58 Konzultantský posudek Student Marek Zdražil se ve své bakalářské práci zabývá tématem elektromobility a technologií pro uskladnění elektrické energie v elektrických vozidlech. Aktivita studenta v průběhu semestru byla bohužel nekonzistentní, což se odrazilo i na výsledné práci. Student se aktivně projevoval zejména na začátku a na konci semestru. Kapitola 2 popisující historii elektromobility je zpracována pečlivě, student vyhledal zdroje a zajímavosti týkající se tématu. Oproti tomu třetí kapitola je relativně krátká, zde bylo jistě možné najít více informací podpořených literaturou. Část o současných technologiích je opět relativně dobrá, ale budoucím technologiím je věnován krátký prostor. Student si vyhledal informace a literaturu týkající se tématu a až na výjimky používá správnou terminologii, jednotky a vhodně, i když někdy až příliš stroze, popisuje problémy. Práci doporučuji k obhajobě. 61 b

Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Walek, Agata

Obsahem práce je výčet technologií pro uskladnění elektrické energie v elektrických vozidlech a jejich použití v těchto vozidlech. V první části je nastíněn historický vývoj technologií, po kterém následuje přehled výroby prvních elektrických vozidel až do současnosti. V dalších částech se autor zabývá současnými technologiemi, což je opětovný výčet rozličných druhů baterií a bateriových článků. V závěru uvádí technologie budoucí a tím svou práci uzavírá. Text je psán populárně naučným stylem s patřičně objektivním odstupem. Je zachována vysoká míra koheze – práce je dobře strukturována a věty vhodně propojeny zájmeny, spojovacími příslovci, slovesnými časy apod. Text je stejnou měrou koherentní – logicky plyne, je srozumitelný a smysluplný. Jazyk práce je čtivý, avšak plný gramatických chyb s občasnými stylistickými neobratnostmi. Oblast nejvíc problematická je používání členů, které chronicky chybí ve spojeních „of + jmenná fráze“, při anaforické určenosti, u zeměpisných názvů atd. Dalším slabým článkem je interpunkce, kdy autor nevhodně používá čárky před spojkami (although, that, because…), dále ve vedlejších větách příslovečných a vztažných. Objevují se chybné předložkové vazby (suitable to, substitution to, superior for….) a také chyby nejzákladnější, jejichž počet se úměrně zvyšuje s tím, jak text spěje ke konci (people which, informations, it do not makes….). Autor nerozlišuje mezi „a number of“ a „the number of“, „other“ and „another“, neumí vhodně používat „per cent“ a „percentage“, místo „Figure“ používá „picture“…. Grafická úprava je uspokojivá a formální náležitosti splňují daná kritéria. Text je doplněn vhodnými obrázky i grafy. Celkové hodnocení: Práce je pouhým průřezem obecně dostupných informací bez autorova vlastního vhledu a závěrů. Naplnil sice pokyny k vypracování, přesto tam chybí výraznější angažovanost autora. Vzhledem k této nedostatečnosti a četnosti gramatických chyb navrhuji hodnocení „E“. Závěr: Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
E
Body
58

Otázky

eVSKP id 94440