MAČÁK, M. Analýza směšování tekutin v cirkulačním reaktoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Maxa, Jiří

Jako vedoucí bakalářské práce mohu vyjádřit, že přístup studenta ke zpracování práce byl více než příkladný, na zadání pracoval průběžně a časový plán plnil bez problémů se snahou o rychlé, ale odpovědné vypracování. Spolupráce se studentem byla bezproblémová, při práci prokazoval odpovědný a cílevědomý přístup a jeho vystupování je velmi seriózní. Se zadanými podklady dovedl pracovat samostatně a dokázal i sám vyhledat podklady k řešení. Jeho přístup k úkolům vědeckého charakteru je odpovědný. I proto je úroveň odevzdané práce na dobré úrovni. Vzhledem k uvedeným skutečnostem navrhuji diplomanta hodnotit stupněm výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vyroubal, Petr

Pan Mačák se ve své bakalářské práci, na téma Analýza směšování tekutin v cirkulačním reaktoru, zabývá numerickými simulacemi vícefázového toku směšovací oblasti cirkulačního reaktoru pro média vodík a nitro-benzen s přestupem tepla pomocí systému ANSYS Fluent. V úvodních kapitolách studen popisuje teorii numerických metod a základní matematický aparát pro popis proudění tekutiny. Dále nás seznamuje s numerickými modely turbulencí, kde diskutuje výhody a nevýhody každého z nich. Dále autor popisuje syntézu anilínu a v praktické části představuje model cirkulačního reaktoru, který vytvořil v systému SolidWorks a který následně analyzuje v systému ANSYS. Dle kontextu soudím, že problematika je řešena s firemní sférou VUCHT, a.s. Výsledky jsou přehledně zobrazeny pomocí barevných map a jsou průběžně diskutovány. Je trochu na škodu, že autor nezvolil i nějaké srovnávací grafy jednotlivých variant. V závěru autor vybírá nejvhodnější variantu řešení. Práce je podle mne přínosná v oblasti návrhu a konstrukce takovéhoto reaktoru a výsledky mohou být cenným pilířem pro další práci. Nicméně k práci jako takové mám několik připomínek: Některé převzaté obrázky nejsou ocitovány. V práci je absence seznamu zkratek a veličin. U uváděných vzorců a veličin nejsou definovány jednotky. V práci není jednotnost značení fyzikálních veličin, např. vektor rychlosti v NS rovnicích označen jako u, v Reynoldsově vztahu jako v. Kapitola o MKP je naprosto zbytečná, proudění a přestup tepla je počítán přes MKO. Práce se dále zabývá i chlazením reaktoru, je na škodu, že autor nikde v práci nezmiňuje alespoň základní teorii přestupu tepla, tím pádem ani není jasné, které mechanismy přenosu tepla použil. Student mohl na 3D modelu, alespoň částečně, naznačit okrajové podmínky, vstupy a výstup, z obr 5.2 to není úplně patrné. Autor splnil všechny body zadání, práci doporučuji k obhajobě a vzhledem k výše uvedeným skutečnostem navrhuji známku

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 95084