KLIMEŠOVÁ, L. Vliv vertikalizačního zařízení při měření posturální stability [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Horáková, Pavla

Studentka se ve své práci zabývala hodnocením posturální stability. Cílem bylo navrhnout měřicí protokol, implementovat program pro analýzu naměřených signálů a na základě statistického zhodnocení výsledků určit vliv vertikalizátoru na posturální stabilitu. Studentka při zpracování dat postupovala většinou dle pokynů, program vypracovala samostatně. Ke konci semestru se frekvence konzultací výrazně zvýšila. Z hlediska formálního je práce na dobré úrovni, kladně hodnotím též práci s literaturou. Všechny body zadání práce byly splněny. Práci navrhuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm B s celkovým počtem bodů 85.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Koťová, Markéta

Studentka Lenka Klimešová měla za úkol ve své bakalářské práci prostudovat vliv vertikalizačního zařízení na měření posturální stability. V prvních čtyřech kapitolách je dopodrobna rozebrána problematika posturální stability (funkce, poruchy). V dalších dvou kapitolách se studentka zaměřuje na popis použitých přístrojů. Na str. 22 je zmíněno, že vzorkovací frekvence získaných dat z tlakové podložky se pohybuje okolo 90 Hz. V práci se ale již nevyskytuje, proč tomu tak je a jak je v praktické části měnící se vzorkovací frekvence ošetřena. Protokol měření byl otestován na 10 subjektech – ženách, v práci není ale zmíněno, zda se posturální stabilita liší vlivem pohlaví. Z popisu filtrace na straně 30 je zřejmé, že studentka použila Butterworthův filtr 4. řádu, ale není v práci diskutováno, proč tomu tak je a zda byl vyzkoušen i jiný řád filtru, popřípadě jak tento řád ovlivňuje výsledný vyfiltrovaný signál (obr. 18). Následný výpočet parametrů je vypočítán z vyfiltrovaného signálu, osa y, ale z obrázku 18 je zřejmý rozdíl před a po filtraci na ose y. Je otázkou, zda díky této skutečnosti následný výpočet parametrů není zatížen chybou. V tabulce 4 na straně 26 jsou vypočítány různé parametry postoje probandů, které se ale již nevyskytují v praktické části, zajímalo by mě, proč jsou tyto údaje v práci zahrnuty. V praktické části studentka pracuje se zkráceným tří sekundovým záznamem, chybí zde ale odůvodnění. Bylo získáno 19 parametrů, které následně byly statisticky otestovány a diskutovány. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. V práci se vyskytují jen výjimečně překlepy. Práce s literaturou je také na dobré úrovni. Bakalářskou práci Lenky Klimešové hodnotím stupněm C/73 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 93486