LOUDOVÁ, M. Design městského mobiliáře s využitím betonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Sládek, Josef

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresů – B. Jedná se o téma, které bylo náročné hledáním jednotné tvarové a konstrukční koncepce pro tři zcela rozdílné funkce. Pro lavičku, stojan na kola a odpadkový koš se stal výchozím prvkem charakteristický betonový profil tvaru C, který má potenciál různého využití. Tento segment se kvalitativně zhodnocuje především u lavičky bez opěradla, ta byla určující pro všechny další prvky mobiliáře. U lavičky s opěradlem je logicky využita pro jeho fixování mezera mezi dřevěnými hranolky sedací části. Stojany na kola nabízí též řadu variant, ale delší sestava může být obtížněji čistitelná. Koše ve dvou základních verzích je možno využít i pro tříděný odpad s výrazným barevným rozlišením. Pozitivně hodnotím zejména variabilitu, tvarovou provázanost a geometrickou čistotu. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design městského mobiliáře s využitím betonu v oboru průmyslový design.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rajlich, Jan

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresů - B. Projekt betonového městského mobliiáře přináší solidní návrh laviček, košů a stojanů na kola, zčásti skladebných, a vizuálně působící v jednom stylu. U diplomové práce z oblasti designu bych ovšem předpokládal vyšší autorský vklad či invenci, větší nápaditostost designérského řešení oproti zaběhlé praxi a určitou nadčasovost, návrh se nepříliš liší od současného stavu v této oblasti. Projekt DP má i podle mého názoru různá problematická místa v některých detailech, jako náchylnost k vandalismu u opěradel laviček, které mají nepříliš masivní uchycení a tak jak vizuálně, tak možná i konstrukčně velké rameno bude svádět k jejich možné destrukci, dále spojování jednotlivých dílů jen trny, nesnadno (pakliže vůbec) umožňující jejich opětovné rozpojení při opravách apod., nemožnost (tedy nefunkčnost!) naznačeného vyklápění koše z navržené polohy atd.. Také bývá zvykem u projektu tohoto typu představit názorný příklad zobrazující začlenění do zvoleného prostředí či konkrétní lokality. Jak už jsem uvedl, jednotlivé prvky jsou vizuálně sladěny nosnou betonovou konstrukcí, která je u všech dílů ve stejném duchu co se výrazu týče a neodráží tak vždy konstrukční nutnost či funkci. Zejména u odpadkového koše působí hmotný nosný stojan už velmi formálně. Diplomantka v části DP "Barevné a grafické řešení" také nevyužila možnosti navrhnout například označení určení košů (piktogramy) atp. Přes uvedené výhrady diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k tématu Design městského mobiliáře s využitím betonu v oboru průmyslový design.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 97017