VELSH, M. Design městského mobiliáře pro zastávku MHD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Karásek, David

Projekt zpracován na odpovídající úrovní, výsledek však nepřináší žádoucí posun v řešení dané problematiky. Návrh nevykazuje žádné zásadní vady, není však ani příliš originální. Autorka dobře pochopila požadavky na tento druh výrobku a ve svém návrhu je odpovídajícím způsobem zohlednila. Ocenil bych barevnost a zajímavou dispozici přístřešku, která může být v určitých situacích výhodná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Surman, Martin

Ve své diplomové práci řeší Marina Semdianová design městského mobiliáře, konkrétně zastávku veřejné dopravy, která náleží do specifické oblasti tzv. malé architektury dotvářející veřejný prostor. Domnívám se, že finální koncepční návrh zastávky je po vizuální stránce bohužel až příliš standardním příspěvkem do této produktové oblasti. Konstrukce stavby i její detaily ničím nepřekvapí ani nezaujmou a v zásadě nejsou příliš vizuálně atraktivní. Výhrady mám mimo jiné k současnému použití ocelových nosných sloupů čtvercového a kruhového průřezu, což působí stylisticky nehomogenně a rozporuplně. Diskutabilní je rovněž umístění svodu dešťové vody souběžně se svislým nosným sloupem konstrukce přístřešku, což nepůsobí ve vnímání celku přitažlivě. Vizuálně i funkčně vhodnější by byla jeho integrace uvnitř nosného sloupu. Nemohu se zbavit pocitu, že rovněž design lavic a odpadkového koše bohužel nepřináší vizuální kvalitu, tvarovou a proporční kultivovanost a v zásadě ani užitnou inovaci. Z funkčního hlediska mám obavu, že navržený značně úzký koridor mezi dvěma stěnami v jedné z variant zastávky bude způsobovat průchozí problémy a pro většinu uživatelů bude nepříjemný s možnými klaustrofobními účinky. Současně si nejsem zcela jist, zda v této designérské variantě přesah kratší transparentní strany střechy dostatečně zajistí ochranu sedícího člověka před deštěm. Na designérském návrhu kladně hodnotím jeho snadnou realizovatelnost a instalaci. Nedomnívám se však, že předložené designérské řešení reflektuje autorčin, pro tento produkt zvolený obchodní název FRESHPRO, tedy svěží pokrok. Přestože diplomová práce Mariny Semdianové obsahuje enormně vysoký počet gramatických chyb a verbální neobratnost v běžném textu i v odborné terminologii, z hlediska rozsahu splňuje definované požadavky i formální strukturu a proto ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 97022