VAHALA, J. Studium sorpce anorganických nutrientů na lignitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Petr

Jan Vahala se ve své bakalářské práci věnuje studiu sorpce modelových anorganických nutrientů na lignit. Přestože s řešením zadaného tématu započal až v letním semestru, práci se věnoval velmi intenzivně. Také rozsah provedených experimentů je na studenta kombinovaného studia nezvyklý. Při řešení práce si osvojil celou řadu experimentálních technik, při návrhu experimentů a jejich vyhodnocení často využíval konzultací s vedoucím práce. Při diskuzi naměřených výsledků se nebál prezentovat vlastní hypotézy. Se splěním zadání bakalářské práce Jana Vahaly jsem spokojen a práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm "Velmi dobře (B)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Klučáková, Martina

Cílem práce bylo experimentálně stanovit sorpční charakteristiky dusičnanů a fosforečnanů jako vybraných nutrientů na lignitu. Svým rozsahem i zpracováním odpovídá požadavkům na závěrečné práce v daném typu studia a doporučuji ji k obhajobě. Mám několik dotazů a připomínek: Jaká byla chyba měření pH? Jsou tři desetinná místa v Tab. 6 (str. 29) správná? Některé tabulky a obrázky uvádí stejná data, např. Tab. 6 a Obr. 13. Na str. 32 se píše o zákalu vzorků po sorpci, šlo skutečně o zákal nebo jen hnědé zbarvení? Čím si autor vysvětluje pokles nedesorbovaného množství při nízkých koncentracích (Obr. 21)?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 41598