KARNIŠ, D. Měření vlastností obvodů pomocí S parametrů - laboratorní úloha [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbanec, Tomáš

Student měl za úkol vytvořit laboratorní úlohu pro měření pasivních obvodů L, C, R a vedení. V práci popsal náhradní modely jednotlivých prvků. Dále navrhnul kalibrační sadu a desku plošných spojů pro měření vzorků. V další práci měl popsat postup, jak z měřených dat určit hodnoty jednotlivých parazitních prvků v modelu, kde zůstal pouze u výpočtu LC obvodu z rezonančního kmitočtu. I přes četné výhrady komise u obhajoby k návrhu desky, např. nejednoznačná rovina kalibrace, použití neideálních standardů bez jejich modelu, množství chyb při příkladu výpočtu, nebo nevypracovaný protokol z navržené úlohy, student nic z toho v práci nereflektoval. Jeho činnost se projevila pouze těsně před odevzdáním v posledních čtrnácti dnech. V práci stále chybí určení množství parametrů sledovaných obvodů požadovaných v zadání, jsou to např. parazitní hodnoty rezistorů, stejně tak požadované hodnoty u mikropáskového vedení (charakteristická impedance, elektrická délka, činitel zkrácení, relativní permitivita) zde nejsou uspokojivě prezentovány. V práci je tak od první obhajoby pouze minimální pokrok a zadání lze považovat za splněné opět pouze s velkými výhradami.

Navrhovaná známka
E
Body
52

Posudek oponenta

Láčík, Jaroslav

Předložená verze bakalářské práce byla opravena na základě mých připomínek vzhledem k původní verzi jen z části. Autor zaměřil pozornost na přeměření původního přípravku (navržené a vyrobené kalibrační sady a pasivních obvodů) a na částečnou opravu výpočtů v podkap. 3.4. Úroveň práce stále snižuje hlavně: - návrh měřeného přípravku na substrátu FR4 nelze správně udělat, aniž by student dopředu změřil vlastnosti tohoto substrátu, které jsou závislé na kmitočtu (o tom v práci není nic známo); - v práci není uvedeno, že by student vytvořil a použil reálný numerický model kalibračních standardů realizovaných na měřícím přípravku; - výpočty v podkap. 3.4 obsahují i přes zásah studenta stále chyby. Bohužel, zásah do textu práce ze studentovi strany byl malý, takže se zde stále objevují krkolomné formulace a chyby. Navíc, přeměřením a prezentováním výsledků jen pro některé obvody se v revidovaném textu objevují informace, o kterých čtenář neví, kde se vzaly (např. rezonanční kmitočty na straně 27 pro obvody C2, C4 a C6). Vzhledem k tomu, že předložená práce oproti původní verzi nevykazuje dostatečné zlepšení, tak práci nedoporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
F
Body
44

Otázky

eVSKP id 96149