TOMAN, S. Výroba pístu diskové brzdy objemovým tvářením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Forejt, Milan

Diplomant navrhl a vypracoval nový technologický postup s konstrukčním řešením postupového nástroje. K poměrně obtížnému zadání předložil komplexní technologický projekt při jehož řešení plnil pokyny a doporučení pro vypracování DP. Diplomant pracoval se zaujetím, s odpovídajícím nasazením, s tvůrčím, iniciativním a odpovědným přístupem a plně využíval konzultací. Prokázal schopnost aplikace poznatků ze studia na VŠ; osobní praxe s využitím literárních podkladů k hlubšímu studiu problémů objemového tváření. Přínosem diplomového projektu je podrobné rozpracování nové výrobní technologie zpětného protlačování pístu diskové brzdy na základně důkladného rozboru stávající výroby a technologičnosti předmětné součásti. Diplomový projekt je vypracován přehledně, s uceleným obsahem na příkladné formální a grafické úrovni s využitím osvědčených technik a dobrých inženýrských znalostí programového vybavení současné výpočetní techniky. Diplomant Bc. Svatopluk Toman je fundovaným odborným pracovníkem, který je vybaven citem pro technickou přijatelnost dosažených výsledků. Jeho diplomový projekt obsahuje i cenné výsledky pro výrobní praxi a představuje pěkné inženýrské dílo. Diplomový projekt Bc. Svatopluka Tomana doporučuji k obhajobě před státní zkušební komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Samek, Radko

Metodický postup a obsahové řešení zadané poblematiky je na výtečné úrovni,právě tak jako splnění formálních požadavků na DP. Několik připomínek: -Určitou nevyváženost rozsahu způsobuje podrobný rozbor v podkap.3.kde navíc chybí alespoň poznámka o vlivu inkluzí, sekundárních fázích na proces zpevňování. -Symbol n není vhodné využít jako ukazatel plasticity ..str.19. -Přípustná hodnota deformace v tab.3.2 není jediné kriterium. -Deformační odpor není součtem PPO atd. Zde chybí velmi důležitý faktor a to deformačna-napěťový stav v ohnisku deformace...str.35. -Některé obrázky nejsou komentovány v textu, obr.3.3-3.2-3.5-...atd. - Diplomantstanovil deformační odpor jen pro operaci zpětného protlačování, Pro výpočet síly, či výkonu lisu je třeba vyhodnotit též deformační odpor první, pěchovací operace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 11338