DRCMÁNKOVÁ, H. Srovnání cen rodinného domu v různých částech města Brna v letech 2015 a 2016 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Lorencová, Marie

Zadané téma bylo možno zpracovat zajímavěji. Diplomová práce je dle mého názoru průměrná (viz hodnocení u jednotlivých kritérií).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Práce je vypracována v souladu se zadáním, dílčí (základní) úkoly jsou splněny. Cíli práce, tj. vyhodnocení rozdílů cen a zejména stanovení faktorů, měla být věnována větší pozornost.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C S ohledem na úkol – určení ceny zjištěné v roce 2015 a v roce 2016, postrádám v této části diplomové práce jakýkoliv komentář ke změnám, které přinesla novela oceňovací vyhlášky č. 345/2015 Sb. a č. 53/2016 Sb. Vysvětlení a používání některých pojmů není vždy správně zvolené. Poznatky získané studiem, zpracované v teoretické části práce, považuji za dostatečné.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C Podklady a vstupní data jsou zpracována na přijatelné úrovni. Pro určení ceny obvyklé i ceny zjištěné jsou použity správné metody. Studentce však vytýkám, že při určování ceny zjištěné nebylo provedeno správné zaokrouhlení (na 3 desetinná místa) u všech 4 výpočtů indexu konstrukce a vybavení pro garáž, a že cena garáže vypočtená na str. 96 neodpovídá uvedeným vstupním hodnotám. V této části práce bych uvítala více komentářů a dílčích zdůvodnění.
Odborná úroveň diplomové práce C Studentčiny myšlenky a názory nejsou v práci vždy vhodně a výstižně formulovány. Diplomová práce je však přehledná a logicky členěná, zpracovaná na průměrné úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Studentka mohla v práci zaznamenat vývoj inzerovaných cen ve sledovaném (poměrně dlouhém) období, čímž by se zvýšil přínos této práce.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Studentka pracovala s malým množstvím odborné literatury, tj. pouze se dvěma knižními publikacemi, ostatní zdroje tvoří právní předpisy a elektronické prameny. U citací a seznamu použitých zdrojů jsem neshledala zásadní nedostatky.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň D Práce je plná pravopisných, gramatických a typografických nedostatků a obsahuje značné množství překlepů. Toto je pravděpodobně způsobeno tím, že studentka práci zpracovávala na poslední chvíli a na formální úpravu jí zbylo jen minimum času.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Komosná, Milada

Studentka se v diplomové práci zaměřila na odhad obvyklé ceny a výpočet ceny zjištěné u vybraného rodinného domu, který správně simulovala i do další části města Brna. Zpracovala uspokojivě potřebné databáze v roce 2015 a 2016. Poté vyhodnotila rozdíl cen, avšak dle mého názoru se málo věnovala faktorům, které ovlivňují výsledné ceny. V práci jsou nedostatky ve formální a typografické úpravě, gramatické chyby a překlepy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Diplomová práce je zpracována v dostatečném rozsahu v souladu se zadáním. Studentka kladla malý důraz na vyhodnocení faktorů ovlivňujících cenu.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C Zvolený přístup k řešení diplomové práce je adekvátní, avšak neoriginální.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Podklady a vstupní data jsou zpracována systematicky. Vytvořené databáze, které jsou důležité pro vypracování práce nejsou zcela vyhovující.
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití C Práce nepřinesla konkrétní poznatky k dané problematice.
Odborná jazyková úroveň D Odborná úroveň práce je uspokojivá. V práci jsou gramatické chyby a nespočet překlepů.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C V práci jsou nedostatky ve formální a typografické úpravě.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 91317