KUBÁNEK, O. Analýza vlivu používání technických zařízení řidičem na reakční dobu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Panáček, Vladimír

Diplomant předloženou diplomovou prací prokázal schopnost samostatně vyřešit zadaný inženýrský problém. Diplomant k práci přistupoval zodpovědně, nejasnosti včas konzultoval a připomínky průběžně zapracovával. Diplomant se v práci zaměřil zejména na zkoumání vlivu telefonování za jízdy na reakční dobu řidiče. Tento zkoumaný negativní faktor je častným prohřeškem mnoha dnešních řidičů v běžném silničním provozu. Prodloužení reakční doby telefonujícího řidiče ať už s využitím hands-free sady či s telefonem v ruce může mít v praxi fatální následky, což výsledky práce prokazují. Podle názoru vedoucího diplomové práce splňuje předložená práce požadavky kladené na tento typ VŠKP, a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Diplomant splnil zpracováním práce zadané cíle.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretickou částí, ve které diplomant rozebral technická zařízení používaná řidičem ve vozidle a vymezil důležité pojmy, vytvořil diplomant dobrou základnu pro experimentální část práce.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Podklady byly zpracovány na odpovídající úrovni pro daný typ práce. Metody řešení byly odvislé od dostupné techniky. Využití zařízení eye tracker bylo přínosné.
Odborná úroveň diplomové práce A Práce je zpracována vcelku na dobré odborné úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Výsledky práce lze využít jednak při pedagogické, ale i znalecké činnosti. Závěry práce by si zasloužily uvádět také při výuce v autoškole.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Práce s literaturou odpovídá vesměs příslušné citační normě, odkazy k obrázkům měly být uvedeny přímo v textu práce, ale autor nedostatek doplnil souborem ERRATA.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Po formální stránce je práce zpracována na dobré úrovni, až na vložení souboru ERRATA, který nepatří do standardního uspořádání práce.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bradáč, Albert

Práce je zpracována na úrovni odpovídající tomuto typu prací. Student po zhodnocení stávajícího stavu naplánoval a realizoval experiment, ve kterém porovnal reakční dobu na vizuální podnět u řidičů při běžné jízdě a při jízdě, kdy byl řidič současně zaměstnán telefonním hovorem. Z výsledků práce je vidět poměrně významné prodloužení reakční doby řidiče při telefonování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A V prási jsou splněny všechny dané cíle.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A V práci je po shrnutí současného stavu navržen a realizován vhodný experiment.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Jak z obsahového tak formálního hlediska práce splňuje nároky kladené na tento typ prací. Vytknout lze absenci zdrojů u obrázků.
Obtížnost a správnost řešení A Příprava, realizace a vyhodnocení experimentu svědčí o schopnosti studenta řešit i obtížnější úkoly.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Provedená měření se sice jeví spíše jen jako pilotní, avšak potenciál dalšího využití je zjevný.
Odborná jazyková úroveň A Po této stránce není rovněž práci co vytknout.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Po této stránce je práce na odpovídající úrovni.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 91774