CVIKÝŘOVÁ, Z. Ekotoxicita vybraných musk sloučenin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

Diplomová práce studentky Zuzany Cvikýřové se zabývá stanovením ekotoxicity nové skupiny mošusových látek tzv. lineárních musk sloučenin. Tyto látky jsou produkovány v ČR firmou AROMA Praha, a.s. a o jejich ekotoxicitě, jak vyplývá i z rešeršní části práce diplomantky, není mnoho informací. Ekotoxicita vybraných lineátních musk sloučenin byla hodnocena prostřednictvím vybraných akvatických organismů neboť právě akvatický ekosystém se stává jejich konečným recipientem. Dle mého soudu se studentka s touto problematikou vypořádala velmi dobře, a to nejen po stránce teoretické, kdy poměrně kvalitně shromáždila informace o ekotoxikologické problematice musk sloučenin, ale i po stránce praktické, kdy samostatně prováděla jednotlivé ekotoxikologické testy a hodnotila získané výsledky. Sama navrhla i optimální postup pro stanovení směsné toxicity látek na podkladě toxikologických jednotek. Mohu říci, že studentka Zuzana Cvikýřová projevila aktivní přístup k práci, schopnost samostatného myšlení a práce, včetně vyhodnocení veškerých experimentálních dat, což velmi oceňuji. Diplomová práce splňuje veškeré požadavky pro tento typ prací, a proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená diplomová práce byla zaměřena na posouzení ekotoxicity vybraných musk sloučenin. Práce je sepsána na 41 stranách textu a zahrnuje i seznam použitých zdrojů (42 literárních odkazů) a seznam zkratek. Práce je sepsána po obsahové stránce výborně, stylistická a mluvnická stránka však jsou horší. Autorka často používá věty, které jsou kostrbaté, a kromě toho se v textu vyskytují také pravopisné chyby, nadbytek předložek a částic a některé nezvyklé zkratky (d), případně větší množství překlepů. U některých grafů nebyla uvedena citace literatury, odkud byly tyto grafy převzaty (str. 25). Práce je však doplněna velmi zdařilými obrázky a tabulkami, a to v teoretické i experimentální části. Musk sloučeniny jsou přidávány do velkého množství drogistických a kosmetických přípravků, a proto se enormně rozšířily do složek životního prostředí. Syntetické analogy pižma (musk sloučeniny) představují organické sloučeniny, které jsou na základě své struktury rozděleny do čtyř základních skupin; autorka diplomové práce si vybrala skupinu lineárních musk sloučenin, konkrétně lilial, linalool, arocet a arofloron. Protože se tyto látky prostřednictvím odpadní vody dostávají zejména do vodních ekosystémů, byly pro jejich hodnocení použity testy pro akvatické ekosystémy, a to test na sladkovodních korýších Daphnia magma a Thamnocephalus platyurus a na vodní rostlině Lemna minor. Na základě získaných výsledků byly vypočteny hodnoty ekotoxicity (LC50, EC50 a IC50. Autorka diplomové práce zpracovala značné množství experimentů u všech čtyřech testovaných musk sloučenin a získala velké množství hodnotných dat, které po propojení s výsledky environmentální analýzy budou představovat ucelenou studii. Na závěr svého oponentského posudku mohu konstatovat, že byly splněny všechny vytčené cíle a práci po odborné stránce pokládám za velmi zdařilou; při sepisování podobných studií je nutné, aby byla větší pozornost věnována také konečné opravě finálního textu. Vzhledem k značnému množství experimentů však hodnotím tuto práci stupněm „A“, výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 41503